Clicky


AMC roept neuroloog op het matje

AMC roept neuroloog op het matje
25-10-2013 20:18 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - Het Academisch Medisch Centrum heeft neuroloog Rien Vermeulen op het matje geroepen. Een woordvoerder van het Amsterdamse ziekenhuis laat in een reactie weten zich niet te herkennen in zijn uitspraken over het vervalsen van neurologische uitslagen, zodat patiënten bepaalde medicijnen vergoed konden krijgen van hun verzekering.

Het hoofd van de afdeling neurologie van het AMC gaat in gesprek met de neuroloog. "Dit is niet onze reguliere gang van zaken", aldus de woordvoerder. Emeritus hoogleraar Vermeulen neemt het in het nog uit te zenden tv-programma KRO Brandpunt op voor zijn oud-vakgenoot Ernst Jansen Steur, die wordt vervolgd omdat hij jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson zou hebben gesteld.

Vermeulen noemt de ophef over zijn uitspraken desgevraagd 'volslagen belachelijk'. "Ik word voorgesteld als een tweede Jansen Steur", aldus de neuroloog. Hij zegt in het programma scores van neurologische tests te hebben aangepast, zodat alzheimerpatiënten het medicijn Exelon niet zelf hoefden te betalen.

"Het gaat om kleine aanpassingen", vertelt de medisch specialist. "Als we zo onder de loep worden genomen, kunnen wij ons werk niet meer doen."

Vermeulen geeft aan dat hij met zijn mediaoptredens sommige 'extreme' aantijgingen tegen Jansen Steur wilde nuanceren. Eerder deze week werd bekend dat tegen Vermeulen een klacht is ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar aanleiding van zijn uitspraken. De neuroloog had de commotie niet verwacht.

De emeritus hoogleraar is nog als neuroloog aan het AMC verbonden en verricht onderzoek naar conversiestoornissen. "Ik hoop dat ik mijn onderzoek kan voortzetten", aldus de arts. Hij verwacht er nog twee jaar mee bezig te zijn.