Clicky


Zware aardbeving bij Fukushima in Japan

Zware aardbeving bij Fukushima in Japan
25-10-2013 20:23 | Buitenland | auteur De Redactie

TOKYO (Novum/AP) - De Japanse oostkust is zaterdagochtend lokale tijd getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,1. Het epicentrum van de beving lag in zee op tien kilometer diepte, enkele honderden kilometers uit de kust bij de prefectuur Fukushima, waar de verwoeste kerncentrale Fukushima Dai-ichi staat, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS. De Japanse autoriteiten gaven een tsunami-advies af voor vijf prefecturen, maar dat werd na enkele uren weer ingetrokken.

Het tsunami-advies, een minder serieuze melding dan een tsunamiwaarschuwing, gold voor Fukushima, Iwate, Miyagi, Ibaraki en een deel van Chiba. Uiteindelijk werden vier gebieden langs de kust getroffen door een kleine vloedgolf van twintig tot veertig centimeter hoog. Vooralsnog zijn er geen meldingen van schade. Het advies werd na twee uur weer ingetrokken.

Mensen in het noordoostelijke kustgebied, onder wie arbeiders bij de verwoeste kerncentrale, zijn geëvacueerd. De beving was in Tokyo, 480 kilometer verderop, te voelen.

De beving van maart 2011, die samen met de daarop volgende tsunami de kerncentrale verwoestte, had een kracht van 9,0. Negentienduizend mensen kwamen toen om.