Clicky


Coalitie opnieuw iets gestegen in peiling

Coalitie opnieuw iets gestegen in peiling
27-10-2013 10:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM(novum) - Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond opnieuw zetels gewonnen. Beide partijen kregen er een zetel bij. De VVD komt nu uit op twintig en de PvdA op veertien zetels, nog altijd een stuk minder dan de 79 zetels die ze samen in de Tweede Kamer hebben.

Ook D66 steeg een zetel en komt nu uit op 22 zetels. De coalitiepartijen en D66 boeken winst in de peiling van De Hond sinds de coalitie het begrotingsakkoord sloot met D66, ChristenUnie en de SGP, ruim twee weken geleden. De zondag voor het akkoord stonden de VVD en de PvdA op respectievelijk achttien en elf zetels.

De winst van VVD, PvdA en D66 gaat ten koste van de PVV, die twee zetels inlevert, en de SP, die er een verliest. De partij van Geert Wilders blijft met 31 zetels nog wel de grootste in de peiling van De Hond, gevolgd door de SP met 23 zetels.


Uit de peiling blijkt verder dat het verschil in electorale voorkeur tussen hoog- en laagopgeleide kiezers niet eerder zo groot was. Onder de kiezeres met een hoge opleiding is D66 de grootste partij (23 procent), gevolgd door de VVD (18 procent) en de PvdA (14 procent). Bij lager opgeleide kiezers zijn de PVV (34 procent) en de SP (22 procent) veel groter dan overige partijen.

Kiezers met een lage opleiding hebben een stuk minder vertrouwen in de politiek dan hoogopgeleide kiezers, blijkt bovendien uit de peiling. Door het lage vertrouwen geven ook veel laagopgeleiden aan niet van plan te zijn volgend jaar te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezingen voor het Europees Parlement.