Clicky


Zeer zware storm in IJmuiden

Zeer zware storm in IJmuiden
28-10-2013 10:56 | Weer | auteur De Redactie

(Novum) - In IJmuiden heeft de wind maandagochtend snelheden van 136 kilometer per uur bereikt. Daarmee is sprake van zeer zware storm, meldt weeronline.nl. Het meetstation in de Noord-Hollandse plaats is het eerste waar windkracht 11 is gemeten.

Later maandagochtend moeten krijgen waarschijnlijk ook de Wadden te maken met windkracht 11. Langs grote delen van de kust is al sprake van windkracht 10. Zo werden in onder meer Hoek van Holland en op de Wadden snelheden van meer dan 120 kilometer per uur gemeten.

In het binnenland raast de storm iets minder hard, maar staat er bijvoorbeeld in de provincie Utrecht nog altijd een stormachtige windkracht 8 met windstoten van 93 kilometer per uur. In Brabant en Limburg is sprake van windkracht 7. Dat komt vrijwel nooit voor, aldus een woordvoerder.

Het KNMI kondigde maandagochtend een weeralarm af vanwege de herfststorm. Er is dan sprake van 'maatschappij ontwrichtende omstandigheden'. De storm trekt naar het noordoosten en bereikt naar verwachting tussen 11.00 en 13.00 uur zijn hoogtepunt.

Waarschijnlijk is voor het eerst sinds 18 januari 2007 sprake van een zware storm. Daarvoor moet een uur lang gemiddeld windkracht 10 staan, aldus weeronline.nl.