Clicky


PVV'er Louis Bontes uit de fractie gezet

PVV'er Louis Bontes uit de fractie gezet
29-10-2013 10:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Tweede Kamerlid Louis Bontes is uit de PVV-fractie gezet. Dat heeft partijleider Geert Wilders dinsdagochtend gezegd. Er is volgens Wilders sprake van een vertrouwensbreuk na de kritische uitlatingen van Bontes de afgelopen dagen over de gang van zaken binnen de PVV. Daarmee beschadigde hij de fractie, aldus Wilders.

De fractie had dinsdag niet veel tijd nodig om tot het oordeel te komen, dat volgens Wilders unaniem was. Rond 10.30 uur kwam Wilders uit de fractieburelen gelopen om het besluit toe te lichten. Dat Bontes vorige week zich in de media beklaagde over onder meer de dubieuze uitgaven zonder ruggespraak met de fractie voelde als een 'motie van wantrouwen', zei Wilders.

"De fractie heeft unaniem gezegd: als jij ons in alle kranten en op de televisie voor rotte vis uitmaakt en dat niet in de fractievergadering brengt, dan hebben we geen vertrouwen in je", zei Wilders. "We hebben geen behoefte aan ruzie in de pers. We hebben behoefte aan eenheid. Door dat niet te doen, heeft hij het vertrouwen geschonden."

Bontes zette de PVV-fractie daarbij weg als 'halve lakeien' en hemzelf als 'halve dictator', zei Wilders. Dat beeld is onjuist, zo zei hij meerdere malen. "Het beeld van een dictator die alles beslist, is onjuist. De fractie beslist." Of de PVV een ledenpartij wordt of niet, dat is besproken in de fractie, zei Wilders. "Daar hebben we over gestemd."

Ook het verhaal over dubieuze uitgaven raakt volgens Wilders 'kant noch wal'. "Er is helemaal geen gesjoemel met geld. Het valt allemaal uit te leggen."

Kritiek is verder welkom, maar niet via de media. Wat Bontes vorige week heeft gedaan, beschouwt Wilders als 'ruzie zoeken'. "Dat doe je intern, je gaat niet ruziënd over straat." Dan is het een 'triest', maar wel het enige juiste besluit om Bontes uit de fractie te zetten, aldus Wilders.

De PVV-leider zei verder dat de tijd voorbij is dat elke zetel van zijn fractie telde, zoals tijdens de gedoogcoalitie met de VVD en CDA. "We zitten niet meer in de situatie dat we alle kritiek maar over ons heen moeten laten komen." Daarom is besloten om snel schoon schip te maken.