Clicky


Dijsselbloem noemt fraude Rabobank schaamteloos

Dijsselbloem noemt fraude Rabobank schaamteloos
29-10-2013 16:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De manipulatie van de Libor-rente door de Rabobank was 'schaamteloze fraude'. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in reactie op de boete van 774 miljoen euro die de coöperatieve bank dinsdag kreeg opgelegd. De opgelegde sancties noemde hij 'terecht'.

De Rabobank is door verschillende financiële autoriteiten, waaronder De Nederlandsche Bank, de Britse FCA en de Amerikaanse CFTC, schuldig bevonden aan het doorgeven van valse data voor de vaststelling van belangrijke rentegraadmeter Libor. Daarbij waren dertig medewerkers van de Rabobank betrokken.

Volgens Dijsselbloem schaadt de Libor-affaire opnieuw het vertrouwen in de financiële sector. "Deze vorm van schaamteloze fraude van geldhandelaren staat mijlenver van de coöperatieve gedachte van Rabobank", verklaarde Dijsselbloem.

In reactie op de boete legde bestuursvoorzitter van de Rabobank Piet Moerland per direct zijn functie neer. "Ik respecteer de beslissing van Moerland die hiermee verantwoordelijkheid neemt en zijn afkeuring op de sterkst mogelijke manier uit", reageert de minister.

De Rabobank heeft onder druk van de toezichthouders verschillende maatregelen genomen om sjoemelen in de toekomst te voorkomen. Zo moeten interne controlesystemen het doorgeven minder fraudegevoelig maken. Volgens Dijsselbloem zijn deze maatregelen 'essentieel om dergelijke misstanden voor de toekomst uit te bannen'.