Clicky


'Boete Rabobank kost Nederland 140 miljoen euro'

'Boete Rabobank kost Nederland 140 miljoen euro'
29-10-2013 17:12 | Financieel | auteur De Redactie

(Novum) - De boete die de Rabobank heeft getroffen vanwege de fraude met de interbancaire rentestand Libor kost de Nederlandse schatkist ongeveer 140 miljoen euro. Dat schrijft RTL Z dinsdag na berekeningen. Waar de staat eerder nog 193 miljoen aan inkomsten zou krijgen over het boetebedrag, is dat nu nog maar een kleine 53 miljoen euro.

De Rabobank maakte dinsdag bekend dat het bedrijf 774 miljoen euro moet betalen vanwege het frauderen met de Libor-standen. Dat bedrag mag worden afgetrokken van de winst, waardoor de Rabobank geen winstbelasting over die kleine achthonderd miljoen hoeft te betalen. Zonder de boete zou de Rabobank 193,5 miljoen aan belasting over het bedrag moeten afdragen.

Een deel van die boete keert echter terug in de Nederlandse staatskas. Het Openbaar Ministerie krijgt namelijk pakweg zeventig miljoen van de totale boete, terwijl de rest naar toezichthouders in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië verdwijnt. Omdat Rabobank over dat deel eveneens geen belasting hoeft te betalen, blijft er een nettoclaim over van 'slechts' 52,5 miljoen euro.