Clicky


Uitzendbureau Werk&Ik verdacht van uitbuiting Oost-Europese werknemers

Uitzendbureau Werk&Ik verdacht van uitbuiting Oost-Europese werknemers
30-10-2013 09:41 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - Uitzendbureau Werk & Ik, dat onder meer diensten levert aan KLM, wordt verdacht van uitbuiting van zijn Oost-Europese werknemers. De inspectie SZW, de gemeente Amsterdam en de fiscus zijn bij het bedrijf binnengevallen, meldt een woordvoerder van de voormalige arbeidsinspectie woensdag.

De gemeente Amsterdam en de inspectie vielen maandagavond binnen in de garage waar de Oost-Europese werknemers sliepen. De gemeente had aanwijzingen dat een onveilige situatie was ontstaan.

De Inspectie SZW heeft tegelijkertijd onderzocht of de werknemers niet te veel moeten betalen voor hun slaapplek. Dat zou namelijk neerkomen op onderbetaling. Dinsdag hebben de gemeente, de inspectie en de fiscus ook nog een inval gedaan bij het kantoor van Werk & Ik.

Volgens dagblad Trouw krijgen de Oost-Europese uitzendkrachten van Werk & Ik te weinig betaald, werken ze te lang en moeten ze veel geld neerleggen voor de illegale slaapplekken. De werknemers zouden geen loonstrookjes ontvangen en geen vakantiegeld hebben uitgekeerd.

Uitzendbureau-eigenaar Ivan Karels erkent in de krant dat dingen zijn misgegaan, maar wijt dat aan de snelle groei. Hij bevestigt dat onderzoek wordt gedaan of hij de uitzend-cao wel naleeft.