Clicky


Inspectie SZW gaat koerierssector extra controleren

Inspectie SZW gaat koerierssector extra controleren
30-10-2013 10:46 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - De Inspectie SZW gaat extra controleren in de koerierssector. FNV Bondgenoten is daarover getipt door kaderleden in diverse koeriersbedrijven.

Reinier Stroo, bestuurder van FNV Bondgenoten: "De verwachting is dat die controles vooral plaatsvinden bij de grote bedrijven: PostNL, GLS, DHL en Selektvracht, UPS, TNT Express, DPD en FedEx. En op de bedrijven die als subcontractor voor deze bedrijven rijden."

De Inspectie SZW (onder meer de vroegere Arbeidsinspectie) controleert bijvoorbeeld of werkomstandigheden geen gevaar opleveren voor de gezondheid van werknemers. Stroo: "Niet alleen de werkdruk van de chauffeurs, maar ook de omstandigheden in de loods en soms op kantoor zijn een bron van klachten, weten wij als FNV Bondgenoten. Ook controleert de Inspectie via welke constructies mensen werken voor bedrijven.  Bestrijding van zogenoemde schijnzelfstandigheid is een belangrijk speerpunt op dit moment."

Aanleiding voor de extra controles is een onderzoek van het onderzoeksbureau SOMO naar de werkomstandigheden bij de grote koeriersbedrijven, gedaan in opdracht van FNV Bondgenoten. De staking van subcontractors bij PostNL deed nog eens een duit in het zakje.