Clicky


Veel files in oktober

Veel files in oktober
01-11-2013 11:08 | Algemeen | auteur De Redactie

Oktober was een drukke filemaand. De filedruk lag dit jaar 10% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit metingen van de VID. Daarmee lijkt een kentering ingezet ten opzichte van de dalende trend van de afgelopen tijd.

De filedruk, de lengte maal de duur van de files, lag in oktober bijna 10% hoger in vergelijking met een jaar eerder. Verschillen op maandbasis zijn op zich niet vreemd. De periode is zo kort dat de filecijfers zelfs gevoelig zijn voor verschillen in het aantal werkdagen, het weer of specifieke evenementen. Voor de vergelijking 2013/2012 vallen die verschillen echter mee: dit jaar kende de maand een werkdag meer en qua neerslag was het verschil met vorig jaar evenmin groot. Extra regen die viel, viel vooral in het weekend.

Daarmee kan worden gesteld dat oktober daadwerkelijk drukker was in 2013, iets dat overigens voor vrijwel alle dagen in die maand geldt. Dat neemt niet weg dat er in de afgelopen 10 maanden bijna 10% minder file stond dan in de vergelijkbare periode van 2012. Die daling hangt samen met gerealiseerde wegverbredingsprojecten.

Hoewel er de afgelopen maanden bijna 10% minder file stond in vergelijking met 2012, was het in oktober dus duidelijk drukker. Daarmee lijkt een kentering ingezet ten opzichte van de achter ons liggende periode van constante daling. Een groot deel van de daling werd ingegeven door wegverbredingsprojecten, waarvan de effecten inmiddels in de cijfers zijn verwerkt. Daarnaast ontstaan nieuwe knelpunten en lijken ook oude - niet aangepakte - knelpunten meer verkeer te vangen en daarmee bij te dragen aan het stoppen van de daling. De komende maanden moeten dit uitwijzen.