Clicky


Kabinet stemt in met missie in Mali

Kabinet stemt in met missie in Mali
01-11-2013 16:30 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

(Novum) - Het kabinet heeft zoals verwacht ingestemd met deelname aan een militaire missie in Mali. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) na afloop van de ministerraad. De missie bestaat uit ongeveer 380 mensen en loopt 'in beginsel' tot eind 2015.

Details worden vrijdagmiddag bekendgemaakt. Hennis geeft dan samen met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) een persconferentie over het besluit.

Eerder deze week meldden diverse media al dat de ministerraad vrijdag zou besluiten over de missie. Volgens de NOS gaan er 370 militairen, onder wie tachtig commando's, naar het Afrikaanse land. De militairen gaan zich waarschijnlijk bezighouden met het trainen van Malinese agenten en het verzamelen van inlichtingen.

De Tweede Kamer wordt vrijdag geïnformeerd met een zogeheten artikel 100-brief over de op handen zijnde missie. Officieel hoeft het kabinet geen toestemming te vragen voor het uitzenden van militairen, maar in de praktijk gebeurt dit niet zonder dat de Kamer ermee instemt. Dat gebeurt via de artikel 100-procedure.

De militairen gaan deel uitmaken van de VN-missie in het land, die onder leiding staat van oud PvdA-minister Bert Koenders. Het noorden van Mali viel vorig jaar maart in handen van moslimextremisten en rebellen. Frankrijk greep daarop in met een militair offensief.

Verwacht wordt dat de missie in Mali een 'vechtmissie' wordt, net als de laatste grote militaire missie in Uruzgan. Van augustus 2006 tot augustus 2010 waren ongeveer veertienhonderd Nederlandse militairen gestationeerd in de Afghaanse provincie. 24 Nederlanders overleden tijdens de missie.

Daarna volgde een kleinere politietrainingsmissie in Kunduz. In totaal 545 Nederlanders, onder wie 225 civiele en militaire opleiders, werden tussen 2011 en 2013 naar Afghanistan gestuurd. De vier F-16's in Mazar-e-Sharif, ondersteund door 120 militairen, blijven nog tot medio 2014 in Afghanistan. In de Afghaanse hoofdstad Kabul blijven tot 15 januari negentig Nederlandse militairen.