Clicky


Opstelten wil malafide bestuurders verbod opleggen

Opstelten wil malafide bestuurders verbod opleggen
01-11-2013 20:34 | Faillissementen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Bestuurders die hebben gefraudeerd rond het faillissement van hun bedrijf moeten een bestuursverbod van maximaal vijf jaar opgelegd kunnen krijgen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft hier een wetsvoorstel voor ingediend, waar de ministerraad vrijdag mee heeft ingestemd.

Het kabinet wil met het beroepsverbod verhinderen dat malafide bestuurders steeds weer nieuwe bedrijven kunnen oprichten, om deze weer kaalgeplukt failliet te laten gaan. Ook moet worden voorkomen dat fraude kan worden gemaskeerd door een web van verschillende bedrijven op te richten.

Het beroepsverbod zou moeten worden opgelegd door de rechter. De bestuurder moet ernstig tekort zijn geschoten in zijn verplichtingen, bijvoorbeeld als er geld is weggesluisd voor een faillissement. Ook is vereist dat het laakbare gedrag zich binnen drie jaar voor het bankroet heeft voorgedaan.

Bestuurders die een verbod hebben opgelegd gekregen worden in een register opgenomen. Hierin moeten Kamer van Koophandel en notarissen makkelijk kunnen opzoeken of een persoon die een bedrijf wil oprichten een verbod heeft. Voor het oprichten van een bedrijf is medewerking van de KvK en notaris noodzakelijk.