Clicky


'Rabobank niet langer betrouwbaarste bank'

'Rabobank niet langer betrouwbaarste bank'
02-11-2013 23:42 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - De Rabobank wordt niet langer gezien als meest betrouwbare bank van Nederland. Een deel van de klanten overweegt zelfs op te stappen. Dat meldt het televisieprogramma Eenvandaag zaterdag na onderzoek onder ruim 22 duizend mensen.

Dinsdag maakte De Nederlandsche Bank (DNB) samen met de Amerikaanse en Britse toezichtcollega's bekend dat de Rabobank een boete heeft gekregen van omgerekend 774 miljoen euro vanwege de betrokkenheid bij de Libor-fraude. De Rabobank heeft volgens de toezichthouders tussen 2005 en 2010 de belangrijke rentegraadmeter Libor gemanipuleerd door valse data aan te leveren.

In een onderzoek dat in 2009 werd gehouden werd de Rabobank door een meerderheid van 54 procent van de deelnemers, ongeacht bij welke bank ze zaten, als meest betrouwbare bank aangewezen. Daarmee stond de bank ver boven ING. Op dit moment vindt slechts 22 procent van de ondervraagden de Rabobank nog het meest betrouwbaar. ING scoort iets beter dan dat en is daarmee in de ogen van de Nederlandse de betrouwbaarste.

Van de duizenden deelnemers die zelf klant zijn bij de Rabobank stelt 24 procent te overwegen hun spaar- en betaalrekening over te hevelen naar een andere bank. Ondanks dat het duizenden euro's kost, geeft 11 procent van de klanten met een hypotheek aan te overwegen die onder te brengen bij een andere bank. Bij de klanten staat de Rabobank overigens nog wel op de eerste plaats: 44 procent van de klanten van Rabobank ziet de eigen bank nog wel als de meest betrouwbare.

Vrijwel alle deelnemers, 95 procent, vinden dat de Rabobank de uitbetaalde bonussen van de betrokken werknemers terug moet vorderen en moet onderzoeken of de personeelsleden strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Ook de leden van de raad van bestuur zouden uitgekeerde bonussen over de afgelopen jaren moeten terugbetalen.