Clicky


'Nederlandse economie groeit met 0,2 procent'

'Nederlandse economie groeit met 0,2 procent'
05-11-2013 11:12 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De Nederlandse economie groeit volgend jaar met 0,2 procent, na een krimp van 1 procent dit jaar. Dat staat in de economische voorspellingen die de Europese Commissie dinsdag heeft gepubliceerd. In het voorjaar voorspelde de commissie nog een groei van 0,9 procent in 2014.

Eurocommissaris Olli Rehn spreekt van 'relatief zwakke vooruitzichten' voor Nederland. Voor de eurozone voorspelt Rehn volgend jaar gemiddeld 1,1 procent groei, en voor alle 28 EU-landen 1,4 procent groei. De oorzaak van de tegenvallende groei in Nederland zijn de gedaalde huizenprijzen en de hoge schuldenlast van huishoudens. De consumentenbestedingen blijven daardoor achter. De investeringen nemen 'langzaam maar zeker' toe, evenals de export.

De werkloosheid loopt volgend jaar nog op, tot acht procent. Het begrotingstekort komt zowel dit jaar als volgend jaar uit boven de norm van drie procent: voor beide jaren voorspelt de commissie een tekort van 3,3 procent. Het tekort kan wel hoger uitvallen, waarschuwt Rehn. Hij twijfelt eraan of het kabinet volgend jaar zo veel belasting kan ophalen als verwacht.

De verwachtingen van de Europese Commissie voor Nederland zijn iets somberder dan die van het Centraal Planbureau. Dat voorspelde vorige maand nog een groei van 0,5 procent voor volgend jaar, en een werkloosheidspercentage van 7,5 procent.

Volgens de commissie hoort Nederland net als bijvoorbeeld Finland tot de landen die een 'dubbele dip' doormaken en rekening moeten houden met 'meer beperkte groeivooruitzichten'. Daartegenover staan landen als Duitsland en Oostenrijk, die na een tijdelijke vertraging weer sterke groei kunnen verwachten.