Clicky


Noord-Brabant pakt spookfiles op A58 aan

Noord-Brabant pakt spookfiles op A58 aan
05-11-2013 11:30 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN BOSCH - Provincie Noord-Brabant, Samenwerkings- verband Regio Eindhoven en het ministerie van Infrastructuur & Milieu dagen bedrijven uit om een innovatieve, concrete oplossing te bedenken om spookfiles te voorkomen. Planning is om deze oplossingen ook daadwerkelijk uit te voeren in 2014 op de A58.

Ook in Rotterdam bereiden rijk en regio samen een soortgelijk project voor om deze files te bestrijden. Spookfiles of schokgolffiles ontstaan doordat een chauffeur op een drukke weg onverwacht moet remmen en daarmee een kettingreactie achter hem veroorzaakt.

Op de A58 tussen Tilburg en Eindhoven is het aandeel spookfiles tussen de 30 en ruim 40 procent. Reden om juist hier te starten met een grootschalig project met als doel de spookfiles op de A58 aan te pakken. Gedeputeerde Ruud van Heugten: "We gaan als overheden samenwerken met kennisinstellingen en marktpartijen om te komen tot innovaties die leiden tot concrete en bruikbare oplossingen. Deze oplossingen moeten al in 2014 resulteren in een betere benutting van de capaciteit van de A58. Samen zorgen we ervoor dat deze spookfiles tot het verleden gaan behoren en dat ook de rest van Nederland daar profijt van zal hebben.”

Grootschalig project A58

Bedrijven gaan een concrete oplossing ontwikkelen waarbij automobilisten individueel snelheidsadvies op maat krijgen. Denk bijvoorbeeld aan met elkaar communicerende auto’s, die in een fractie van een seconde weten wat er verderop gebeurt en daarop kunnen reageren. Of voertuigen die met de weg zelf in contact staan en zo het meest actuele snelheidsadvies krijgen. Ook op de ‘slinger’ (A13, A20, A16) bij Rotterdam ontstaan veel spookfiles. Ook voor deze trajecten kunnen marktpartijen binnenkort oplossingen aandragen om schokgolffiles te verminderen.

Projectplannen

Geïnteresseerde bedrijven/consortia die de spookfiles op een innovatieve manier op willen lossen, kunnen zich tot en met 29 november 2013 met hun projectvoorstel inschrijven. Specificaties van het project en meer informatie zijn te vinden op www.tenderned.nl onder ‘Spookfiles A58’ of op de website van de provincie Noord-Brabant.

Beter Benutten

Het project Spookfiles A58 wordt uitgevoerd in het kader van het actieprogramma Beter Benutten. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu, provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven investeren binnen het programma Beter Benutten in vernieuwende ITS-maatregelen en innovatieve technologieën om de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid op peil te houden.