Clicky


FNV: 'Fatsoen bij directie DSV Solutions ver te zoeken'

FNV: 'Fatsoen bij directie DSV Solutions ver te zoeken'
06-11-2013 11:09 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

"De directie van DSV Solutions Nederland lapt alle fatsoensnormen aan haar laars." Dat is de mening van FNV Bondgenoten na het memo dat de logistiek dienstverlener vandaag deed uitgaan naar zijn personeel.

De werknemers van DSV Solutions ontvingen het schrijven in de aanloop naar de actievergadering van zaterdag 9 november, waarop FNV Bondgenoten zijn leden bij DSV Solutions uitnodigt te stemmen over eventueel actievoeren. De vakbondsleden wezen in een eerder stadium van de onderhandelingen over een nieuwe bedrijfs-cao namelijk het eindbod van de DSV-directie af.

In het memo roept DSV Solutions zijn werknemers op toch vooral lid te worden van FNV Bondgenoten om aldus te kunnen stemmen tégen actievoeren. Ook benadrukt de bedrijfsleiding nog maar eens dat in haar ogen het gedane eindbod een goed bod is.

Henri Janssen, bestuurder van FNV Bondgenoten: “Allereerst is het zeer vreemd en absoluut ongehoord dat de directie haar werknemers oproept massaal vakbondslid te worden om zo de actievergadering te kunnen beïnvloeden. Maar dat is nog lang niet alles. Wederom vertelt de directie van DSV Solutions niet het hele verhaal. En wederom ook geen eerlijk verhaal.”

Janssen legt uit: “De directie stelt dat in Nederland in 2013 over het hele jaar heen de lonen gemiddeld 1,38% zijn gestegen. Dan lijkt een eindbod van 1,5% per jaar zo slecht nog niet. Echter, eigenlijk praat je slechts over een verhoging van gemiddeld 0,75% per jaar. Dit omdat verhoging pas op 1 juli 2013 zal ingaan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft trouwens uitgerekend dat juist in de bedrijfstak Transport en Logistiek de loonstijging met 1,9% het hoogste was. Dus het eindbod van DSV ligt alleen al voor 2013 liefst 0,4% achter op de loonontwikkeling in deze sector. In plaats van de reeds bestaande loonachterstand in te lopen wordt het loonverschil met collega’s bij andere bedrijven, als het aan DSV ligt, alleen maar groter.”

Maar hier blijft het niet bij, aldus Janssen. “De directie meent de statuten van de FNV te kennen. Zij stelt dat als van de aanwezige leden minder dan 75% voor acties stemt, er geen acties mogen komen. Niks is minder waar. Als meer dan 50% van de aanwezige leden voor acties stemt, is FNV Bondgenoten gewoon gerechtigd vakbondsacties te organiseren. Enkel zullen diverse kosten bij FNV Bondgenoten terechtkomen, waar die bij een 75% meerderheid door onze vakcentrale (koepel van alle FNV vakbonden) worden gedragen.”

Volgens Janssen dreigt de directie van DSV Solutions in haar memo terloops met de risico’s die eventuele acties met zich mee zullen brengen. “Welnu, deze werkgeversrisico’s zijn juist bewust door de politiek gecreëerd om werknemers een positie te geven tegen een allesbepalende werkgever. Als de meerderheid van de aanwezige leden zich op 9 november VOOR acties uitspreekt, zullen wij namens de leden een eisenpakket bij hun werkgever neerleggen. Hierop mag de directie dan weer reageren. Wij zijn uiteraard altijd bereid en beschikbaar om in overleg te treden. Het is de keus van de directie zelf, of zij het op acties laat aankomen of acties wil voorkomen.”

Janssen vindt het jammer dat door toedoen van de directie de strijd voor een nette cao bij DSV Solutions zo is verhard. “FNV Bondgenoten en zijn leden willen niet per se acties, de werknemers willen gewoon fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en een fatsoenlijke behandeling. Zeker bij een bedrijf dat wereldwijd  in 2013 tot nu toe al €92.750.000,00 winst heeft weten te maken. Als dat zo doorgaat, maakt men op het eind van het jaar €135.000.000,00 winst. Ruimte genoeg voor een nette cao, denken wij.”