Clicky


Nederland: Rusland gebonden aan uitspraak tribunaal

Nederland: Rusland gebonden aan uitspraak tribunaal
06-11-2013 11:35 | Buitenland | auteur De Redactie

HAMBURG (Novum) - Rusland moet uitvoering geven aan de uitspraak van het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg. Dat betoogden vertegenwoordigers van Nederland in het VN-tribunaal in Hamburg. Onder grote belangstelling van internationale media dient sinds woensdagochtend de zaak die de Nederlandse staat bij het tribunaal aanspande tegen Rusland over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise.

Tweeëntwintig rechters buigen zich over de Nederlandse eis dat de dertig bemanningsleden van het schip die tijdens een actie bij Nova Zembla werden gearresteerd worden vrijgelaten, en dat het schip wordt vrijgegeven.

Rusland erkent het gezag van het tribunaal in deze zaak niet en kwam niet opdagen. Nederland is vertegenwoordigd door een team van zeven juristen en adviseurs. Als eerste spreker betoogde hoogleraar Liesbeth Lijnzaad, juridisch adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de afwezigheid van de Russische Federatie het tribunaal niet hoeft te beletten de vrijlating van de Greenpeace-activisten te gelasten.

Rusland beroept zich op een clausule dat in zaken waarin de Russische nationale soevereiniteit in het geding is het Zeerechttribunaal geen zeggenschap heeft. Nederland bestrijdt dat dit in deze zaak het geval is. De rechters moeten zich over de rechtmatigheid van het Russische voorbehoud uitspreken.

Greenpeace is hoopvol. "Buitenlandse zaken heeft topjuristen ingezet,' aldus Greenpeace-advocaat Jasper Teulings."

De Greenpeace-activisten, die sinds september gevangenzitten, probeerden een spandoek aan te brengen op een boorplatform van het Russische energiebedrijf Gazprom. Rusland klaagde hen aan wegens piraterij en vandalisme.

Woensdag wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Over enkele weken volgt een definitieve uitspraak.