Clicky


OM eist in totaal negen jaar cel voor invoer en handel in heroïne

OM eist in totaal negen jaar cel voor invoer en handel in heroïne
07-11-2013 10:37 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De officier van justitie eiste op woensdag 6 november vijf jaar cel tegen een 35-jarige Hagenaar en vier jaar cel tegen zijn 37-jarige vriendin. Het tweetal wordt ervan verdacht heroïne het land in te hebben gesmokkeld en verhandeld. Zij importeerden Perzische tapijten waarin rietjes zaten geweven met daarin de drugs. In totaal gaat het om ruim 16 kilo heroïne.

Op 14 maart 2013 trof de douane de heroïne aan in een lading tapijten die op Schiphol aankwam vanuit Teheran met een tussenstop in Istanbul. Drie dagen later kwam nog eenzelfde vracht binnen. De politie besloot hierop om de ladingen te volgen.

Dit leidde in eerste instantie naar de vrouw die onder verschillende bedrijfsnamen tapijten importeerde.  Nader onderzoek toonde aan dat zij elke keer na een zending goederen het bedrijf waaraan werd geleverd, uitschreef uit het handelsregister.

Uit taps en observatie bleek dat de vrouw in contact stond met de 35-jarige Hagenaar. Er werden omzichtige overdrachtsafspraken gemaakt waarbij de vrouw met een busje met de tapijten naar een ontmoetingsplek reed en daar weer met een andere auto werd opgehaald met daarin onder meer de vriend.

Op 20 maart 2013 besloot de politie tot aanhouding en inbeslagname over te gaan. De vrouw had maar liefst vijf telefoons bij zich die op naam van verschillende bedrijven stonden. De man beschikt over een hermetisch afgesloten woning vol luxe goederen, terwijl hij weinig legale inkomsten heeft.

Het OM ziet de 35-jarige Hagenaar als het brein van de operatie. Volgens de officier wist hij zijn vriendin over te halen om de bedrijven op haar naam te zetten waardoor de risico's grotendeels bij haar kwamen te liggen. Dit volgt ook uit haar verklaringen.

Volgens de officier blijkt uit het onderzoek dat de twee bewust en nauw samenwerkten om op geraffineerde wijze heroïne Nederland binnen te smokkelen en te verhandelen.

Tegen een derde verdachte van drugssmokkel  - de vader van de man - eiste de officier van justitie vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

De uitspraak is over veertien dagen.