Clicky


Reusachtige reactor op transport van Zwolle naar Amsterdam

Reusachtige reactor op transport van Zwolle naar Amsterdam [+foto's]
11-11-2013 10:48 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

ZWOLLE/AMSTERDAM - Internationaal transportbedrijf Klomp B.V. uit Zwolle transporteerde recent een reusachtige reactor voor Waternet Amsterdam, gevestigd in de Amsterdamse Westhaven. Transport Online redacteur en fotograaf Rob Dragt was erbij.

Bij Waternet wordt rioolwater gezuiverd, het hiervan afkomstige rioolslib wordt verwerkt en levert vervolgens biobrandstof op. Van het restmateriaal gaat Waternet nu compost maken voor het bemesten van grond van tuinen en sportvelden. De verwachting is dat per jaar ruim duizend ton fosfaat kan worden gewonnen met de nieuwe installatie, die uit drie reactoren bestaat welke in België zijn gebouwd en per schip in de Amsterdamse Westhaven arriveerde.

De grootse reactor met een breedte van acht meter en een lengte van 16 meter woog maar liefst 63 ton. Voor dit speciale transport deed men een beroep op speciaal transport specialist Klomp B.V. uit Zwolle. Voor dit transport werd gebruikt gemaakt van een 4-assige Volvo FM 500 8x4 en zes aslijnen van trailerbouwer Nooteboom.

Nadat twee mobiele telescoopkranen het reactorvat vanuit het ruim van het binnenvaartschip hadden overgeladen op de speciaal transportcombinatie van Klomp B.V., ging het onder begeleiding over de weg naar het terrein van Waternet waar de reactor weer met twee mobiele telescoopkranen werd gelost.

Ondanks de korte route vergde dit toch veel stuurmanskunst van de chauffeur en de begeleider vanwege de vele lantaarnpalen op de route.

Auteur & Foto's: Rob Dragt