Clicky


Van der Vlist transporteert Fokker over de weg

Van der Vlist transporteert Fokker over de weg [+fotoreportage]
12-11-2013 10:33 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

HOOFDDORP - Onlangs transporteerde speciaal transport specialist van der Vlist uit Groot-Ammers een opmerkelijke lading over de weg. Een complete Fokker F-27M C-10 Troopship moest namelijk in Hoofddorp bij het ROC afdeling vliegtuigopleidingen worden opgeladen en per dieplader over de weg worden getransporteerd naar het NMM, Nationaal Militair Museum te Soesterberg op de voormalige Vliegbasis.

De Fokker, afkomstig van onze Koninklijke Luchtmacht, wordt door leerlingen van het ROC opgeknapt en zal uiteindelijk volledig worden overgespoten in een nieuw kleurenschema waarna het toestel onderdeel zal gaan uitmaken van de collectie van het NMM die in 2014 zijn deuren voor het publiek zal openen.

Een vliegtuig hoort te vliegen en transport over de weg is geen dagelijkse bezigheid. In opdracht van Defensie werd dit speciaal transport opgedragen aan van der Vlist.

Johan van der Vlist Project Manager van, van der Vlist Projecten B.V. had de leiding bij deze transportoperatie. Normaal zijn er twee mobiele telescoopkranen nodig om het toestel op de dieplader te laden. Van der Vlist dacht out 'of the box' en kwam met een bijzondere methode om de Fokker te laden en te lossen.

Met behulp van twee mobiele hefinrichtingen, die normaal in werkplaatsen worden gebruikt om een vrachtwagen op te tillen voor reparatie en onderhoud, werd de Fokker onder de wielen van het landingsgestel opgetild, waarna de dieplader, 8 aslijnen van Nooteboom trailers, er onder kon worden gereden.

Als trekkracht diende een 4-assige MAN TGA 41.530. Na de avondspits ging het transport van start naar Soesterberg.

Auteur & Foto's: Rob Dragt