Clicky


Opstelten: boete voor Poolse chauffeur kan niet worden teruggedraaid

Opstelten: boete voor Poolse chauffeur kan niet worden teruggedraaid
13-11-2013 11:05 | Overtredingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De verlaagde boete die een Poolse vrachtwagenchauffeur kreeg op 25 september jongstleden op de A50 kan volgens Minister van justitie en veiligheid, Ivo Opstelten, niet herroepen worden. Dat zegt hij in antwoord op kamervragen van de leden Graaf en van Helder van de PVV.

De Poosle chauffeur kreeg de boete vanwege het niet handsfree bellen. Er ontston dnogal commotie omdat de Poolse chauffeur slechts 50 euro hoefde af te rekenen.

De PVV vroeg Opstelten of hij direct wilde stoppen met de zogenaamde 'Polenkorting' op verkeersboetes. Opstelten antwoordt als volgt: "Buitenlandse chauffeurs worden niet bevoordeeld bij het opleggen van verkeersboetes. Uitgangspunt is dat iedereen die in Nederland een verkeersovertreding begaat daarvoor hetzelfde bedrag betaalt. Wel is het zo dat buitenlandse verkeersdeelnemers een opgelegde boete direct dienen te betalen, Nederlandse verkeersdeelnemers niet. Nederlandse verkeersdeelnemers krijgen een acceptgiro thuisgestuurd ter voldoening van de sanctie."

"In deze zaak, waarbij de Poolse bestuurder het standaardbedrag van 220 euro niet direct kon betalen, is er door de politie in overleg met de officier van justitie voor gekozen een bedrag van 50 euro te innen en de vrachtauto niet in bewaring te stellen. Het betrof een vrachtwagen geladen met bederfelijke goederen die binnen een uur zouden worden gelost bij een Nederlands bedrijf. Door het in bewaring nemen van de vrachtauto teneinde de Poolse bestuurder ertoe te bewegen het volledige boetebedrag te betalen, zou dat bedrijf worden benadeeld."

"Deze gang van zaken is niet conform de standaard richtlijn. De officier van justitie heeft gelet op de bijzondere omstandigheden van het geval in deze zaak hiervan afgeweken. Als uitgangspunt heeft te gelden dat deze richtlijn wordt gehanteerd."

De PVV vroeg Opstelten de boete terug te draaien en de Pool alsnog het volle bedrag te laten betalen. Opstelten is er duidelijk over: "Wanneer zoals in deze individuele casus een verlaagde sanctie is opgelegd en deze wordt betaald, dan is daarmee de zaak onherroepelijk. Het is niet mogelijk een tweede, aanvullende sanctie op te leggen."