Clicky


BAM merkt nog geen herstel woningmarkt

BAM merkt nog geen herstel woningmarkt
14-11-2013 09:19 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - De stabilisatie van de Nederlandse woningmarkt werkt nog niet door in de resultaten van de Koninklijke BAM Groep. Het bouwbedrijf zag de omzet uit bouw en techniek en uit vastgoed in de eerste negen maanden van het jaar dalen. Bij infra-tak steeg de omzet alleen dankzij de activiteiten buiten Nederland. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde tussentijdse rapportage van BAM.

BAM heeft de opbrengsten tot en met september dit jaar zien dalen met 1,3 procent, tot ruim vijf miljard euro. Het resultaat voor belastingen kwam bijna twee derde lager uit, op 23,6 miljoen euro. BAM maakte geen nettoresultaat bekend.

Bij het onderdeel en techniek daalden de opbrengsten met acht procent, tot 2,2 miljard euro. De opbrengsten en opdrachtverwerving in Nederland staan onder druk. "Hierdoor was het lastig om de overheadkosten te dekken", licht het bedrijf toe. In België en Duitsland namen de opbrengsten wel toe.

De opbrengsten uit infra stegen per saldo met zes procent tot 162 miljoen euro. De afname in Nederland werd meer dan gecompenseerd door hogere opbrengsten in de andere thuislanden België, Duitsland en Groot-Brittannië. BAM haalde wel minder infraorders binnen.

De opbrengsten uit vastgoed daalden met 26 procent tot 186 miljoen euro. Het bouwbedrijf leed verlies door slechtgelegen Britse kantoorpanden en slechtlopende Nederlandse winkels.

BAM had eind september een orderportefeuille ter waarde van 10,4 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 10,7 miljard euro. "De aanhoudend moeilijke marktomstandigheden maken het uitdagend om nieuwe projecten te verwerven tegen een acceptabele prijs en met voorfinanciering", legt topman Nico de Vries uit.