Clicky


50 meter hoge Kraanhotel Kraan 13 op zijn plek gezet

50 meter hoge Kraanhotel Kraan 13 op zijn plek gezet [+foto's]
14-11-2013 16:58 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Vandaag, donderdag 14 november, is de voormalige Hensen werfkraan, beter bekend als Kraan 13, een Rijksmonument, op de voormalige scheepswerf van de NDSM, Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam-Noord op zijn definitieve plaats geliert. De Kraan is 50 meter hoog heeft een 67 meter lange giek en weegt 250 ton.

In 1984 viel het doek voor de NDSM werf en sindsdien stond de kraan te vergaan in weer en wind. Het gebied had zicht ondertussen ontwikkeld als broedplaats voor culturele en creatieve bedrijven. Een bijzonder kraanhotel past uitstekend hierin en zo kwam men tot een nieuwe bestemming voor deze voormalige werfkraan.

De kraan is enige maanden geleden gedemonteerd en in Franeker bij Scheepswerf Talsma gestraald, verbouwd en gespoten. Inmiddels is de kraan weer terug en gemonteerd, na aanpassen van de fundering is de kraan  door een bergingsvoertuig weer teruggeliert vanaf de kop van de kade naar de definitieve standplaats op het midden van de kraanbaan.

De 250 ton zware Kraan 13 staat op imposante rail boogies en kon zich in zijn NDSM tijd op eigen kracht verplaatsen langs het scheepsdok. Vandaag moest er voor het verplaatsen van de 250 ton zware kraan gebruik worden gemaakt van een zwaar bergingsvoertuig.

Bergingsbedrijf van der Peijl berging uit Amsterdam, gespeciliseerd in zwaar lier- en bergingswerk zette voor deze lieroperatie een 4-assige DAF CF85 in. Met behulp van de lieren van de Century 9055 bergingsinstallatie werd de kraan langzaam weggeliert van de kop van de kraanbaan naar de definitieve standplaats halverwege. Voor het afremmen van deze 250 ton staal werd gebruik gemaakt van een 65 ton zware ballastwagen van Koninklijke Saan uit Diemen.

De kraan herbergt drie exclusieve suites op 50 meter hoogte met een Jacuzzi. Vanuit hier heeft de bezoeker een fantastisch uitzicht over het water van het IJ en de sky line van Amsterdam. Ook is er in het portaal op 10 meter hoogte plaats gemaakt voor een tv studio. Hiermee heeft Amsterdam er weer een markant en bijzonder object bij.

Auteur en Foto's: Rob Dragt