Clicky


CNV vraagt werkgevers om looninjectie

CNV vraagt werkgevers om looninjectie
14-11-2013 16:55 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Werkgevers kunnen bijdragen aan de groei van de Nederlandse economie door een 'stevige looninjectie' te geven aan de werknemers. Daarvoor pleit voorman van vakcentrale CNV Jaap Smit donderdag in reactie op het nieuws dat de Nederlandse economie uit de recessie is.

"Statistisch gezien zijn we uit de recessie, met 0,1 procent, maar voor echte groei is een impuls nodig", schrijft Smit. "Bedrijven die het kunnen betalen moeten inzien dat zij zelf een deel van de oplossing van de crisis in handen hebben. Door loonruimte te bieden, verstevigen zij hun eigen basis en investeren zij in hun eigen voortbestaan." Werkgevers pleiten bij crisis juist vaak voor loonmatiging, maar 'de tijd van die reflex is voorbij', aldus Smit.

FNV-voorzitter Ton Heerts doet in zijn reactie een appèl op de werkgevers én de overheid. Volgens hem is het herstel broos. "De binnenlandse bestedingen blijven nog steeds achter en ook de werkloosheid loopt verder op." Verdere miljardenbezuinigingen zullen het minieme vertrouwen dat er is afbreken, waarschuwt de FNV. "Dus kabinet en werkgevers, investeer."

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland draaien de redenering van de vakbonden om. Zij stellen dat het bedrijfsleven juist nog weinig investeert, omdat de consumptie van burgers nog flink achterblijft. "Consumenten zijn bezorgd over de economie en lossen daarom versneld hun schulden af", aldus de werkgevers.

Wel zien VNO en MKB Nederland positieve aanknopingspunten in de groeicijfers van het CBS. Het zijn volgens hen 'de eerste tekenen van pril herstel'. Ook vinden de werkgevers het positief dat de export niet alleen stijgt vanwege het doorvoeren van artikelen uit andere landen, maar ook door het uitvoeren Nederlandse producten. De laatste twee kwartalen liep dat deel van de export juist terug.