Clicky


Vliegende bom V-1 op weg naar Engeland

Vliegende bom V-1 op weg naar Engeland [+foto's]
18-11-2013 13:19 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

DAMWOUDE - Deze V-1 vliegende bom werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de bezetter om doelen in het Verenigd Koninkrijk mee onder vuur te nemen. De V-1 is van het type Fieseler Fi-103 V-1.

Deze vliegende bom werd in maart 1942 ontwikkeld bij Fieseler Flugzeugbau in Duitsland. In juni 1943 vond de eerste lancering plaats. De onbemande vliegende bom had een lengte van 7.90 meter en een spanwijdte van 5.30 meter en vloog met een snelheid van 600 km per uur.

Dit 850 kilo wegende explosief zaaide dood en verderf onder de Engelse bevolking.

Deze V-1 maakte jarenlang deel uit van het museumbestand van onze krijgsmacht en na afgelopen vrijdag te zijn geladen op een speciale vliegtuigbergingstrailer van de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht, is deze V-1, vandaag 18 november door Defensie per vrachtwagen over de weg en vervolgens per veerboot over het Kanaal naar RAF Stafford (RAF museumopslag) in het Verenigd Koninkrijk getransporteerd.

Komt deze V-1 dan na al die jaren toch nog op zijn bestemming terecht, niet als dood en verderf zaaiend oorlogstuig door de lucht, maar als historisch monument met een bewogen geschiedenis in de donkere jaren per speciaal transport over de weg.

©Foto's en tekst: Rob Dragt