Clicky


Rabo-bestuurder Sipko Schat weg door Libor-schandaal

Rabo-bestuurder Sipko Schat weg door Libor-schandaal
18-11-2013 16:15 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Sipko Schat treedt per direct af als bestuurder bij de Rabobank als gevolg van het recente Libor-schandaal. Bij de lokale Rabobanken is onvoldoende steun voor het aanblijven van Schat, zo maakte de bank maandag bekend. De toezichthouders van de bank spraken onlangs nog wel hun steun voor de bankier uit.

Schat was bij de Rabobank verantwoordelijk voor de internationale divisie. Daar werkten de medewerkers die betrokken waren bij de fraude met het interbancaire rentetarief Libor. De Rabobank trof onlangs een schikking met verscheidene toezichthouders vanwege het manipuleren van de Libor. Dat koste de bank 774 miljoen euro.

Kort na het bekendmaken van de schikking, eind oktober, liet bestuursvoorzitter Piet Moerland al weten per direct zijn functie neer te leggen. Hij wordt opgevolgd door Rinus Minderhoud, een van de commissarissen van de bank. Dat Schat toen mocht aanblijven, leidde alom tot verbazing.

De raad van commissarissen heeft Schat nu alsnog gevraagd op te stappen. "Het is een moeilijk besluit geweest voor alle partijen", aldus president-commissaris Wout Dekker. Bestuursvoorzitter Minderhoud stelt dat de bank hiermee een 'internationale topbankier' verliest. "Een gewaardeerd collega die veel voor de Rabobank heeft betekend", aldus de tijdelijke topman.

Of Schat een ontslagvergoeding krijgt, en hoe hoog die is, laat Rabobank door een 'onafhankelijke derde' besluiten. De bank kiest hiervoor vanwege de 'bestaande gevoeligheden rondom vertrekvergoedingen'. De commissarissen willen op korte termijn een vervanger voor Schat benoemen.