Clicky


Werkstraf voor schooldreiger Leiden

Werkstraf voor schooldreiger Leiden
19-11-2013 15:54 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De 19-jarige Janoek V. krijgt een werkstraf van 150 uur voor het dreigen met een schietpartij op een school in Leiden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald. De rechtbank heeft geen voorwaardelijke celstraf opgelegd omdat de kans op herhaling heel klein wordt geacht. Het OM had daar wel om gevraagd.

Alle middelbare scholen en mbo's in Leiden gingen in april een dag dicht vanwege de dreigberichten. Volgens de rechtbank leidde deze maatregel tot een 'forse ontwrichting van de lokale samenleving en forse financiële consequenties'.

De rechtbank gelooft V.'s verklaring dat hij het eerste dreigbericht niet zelf online heeft gezet. Hij verbleef op Costa Rica en verklaarde dat een Amerikaanse toerist zijn laptop had geleend en het eerste Engelstalige bericht online zette. Hij heeft bekend het tweede, Nederlandstalige bericht wel zelf te hebben geschreven.

In de berichten werd gedreigd een bloedbad aan te richten op een school in Leiden. Justitie had naast de werkstraf een maand voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar geëist. De rechtbank woog in de straf ook de leeftijd van de destijds 18-jarige V. mee en de gevolgen voor zijn leven. Een psycholoog concludeerde dat de enorme media-aandacht 'een grote impact op de verdachte' heeft gehad.

V. verklaarde tijdens de rechtszaak dat de dreigberichten als grap waren bedoeld. De rechtbank oordeelde dat uit de aangifte van de burgemeester van Leiden en andere reacties bleek dat de berichten wel als dreigend werden ervaren.