Clicky


Werkloosheid daalt naar 8,5 procent

Werkloosheid daalt naar 8,5 procent
21-11-2013 10:22 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Het aantal mensen zonder baan is in oktober licht gedaald naar 674 duizend mensen. Dat zijn er elfduizend mnder dan in september. Het werkloosheidspercentage kwam daardoor uit op 8,5, tegen 8,6 in september. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt.

De daling volgt op een lichte toename van de werkloosheid in september, toen tweeduizend mensen hun baan kwijtraakten. In augustus daalde het aantal mensen zonder werk ook al met elfduizend mensen. Dat was de eerste daling in werkloosheid in ongeveer twee jaar. Gemiddeld nam de werkloosheid de laatste drie maanden af met zevenduizend per maand.

De werkloosheid daalde vorige maand vooral onder jongeren tot 25 jaar. Van hen waren eind oktober 127 duizend werkloos, achtduizend minder dan in september. Onder mensen ouder dan 45 jaar nam de werkloosheid juist toe, naar 246 duizend. Dat waren er zesduizend meer dan in de maand ervoor.

De werkloosheid volgens de internationaal gehanteerde ILO-definitie bedroeg zeven procent van de beroepsbevolking. Dat was evenveel als de afgelopen twee maanden.

Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWW blijkt dat het aantal werkloosheidsuitkeringen tegelijkertijd ook toenam, met achtduizend tot 408 duizend. Gedurende september werden 58 duizend nieuwe uitkeringen verstrekt. Vijftigduizend werden er beëindigd. Vooral in de bouw en landbouw nam het aantal uitkeringen toe.