Clicky


42 ton zware Leopard tank door Koninklijke Saan op plek gezet

42 ton zware Leopard tank door Koninklijke Saan op plek gezet [+foto's]
22-11-2013 11:00 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

SOESTERBERG - Donderdag 21 november bereikte de bouw van het nieuwe Nationaal Militair Museum, het NMM, op de voormalige vliegbasis Soesterberg een nieuw hoogtepunt. Een 42 ton zware Leopard tank werd op een ereplaats bij de ingang van het in aanbouw zijnde museum op zijn sokkel geplaatst. 

Het Nationaal Militair Museum wordt gebouwd door Heijmans, in opdracht van de Rijksgebouwendienst en Defensie. In dit nieuwe museum worden vijf verschillende musea samengevoegd. Het Legermuseum, het Militair Luchtvaart Museum, het Marine museum, het Marechaussee museum en het Mariniersmuseum.

In 2014 gaat het NMM open voor het publiek, op de toegangsbrug tot het nieuwe museum is een ereplaats ingericht voor een Leopard tank. Om deze op zijn plaats te krijgen was het noodzakelijk om de per TrOpCo, Trekker Oplegger Combinatie, aangevoerde 42 ton zware Leopard met behulp van een zware mobiele telescoopkraan op zijn plaats te hijsen.

Voor deze speciale hijsoperatie deed Defensie een beroep op Koninklijke Saan kraanverhuur uit Diemen, die voor dit project een 7-assige Liebherr LTM 1400-7.1 een 400 tons kraan inzette voorzien van 60 ton ballast.

Na het opstellen naast de toegangsbrug werd de 42 ton zware Leopard tank behoedzaam door de machinist van de dieplager getild en na een korte luchtreis lande de Leo op zijn definitieve eindbestemming van waaruit hij de toekomstige bezoekers van het NMM zat verwelkomen.

Tekst & foto's: Rob Dragt