Clicky


Veel werkgevers houden pensioenpremie zelf

Veel werkgevers houden pensioenpremie zelf
25-11-2013 09:34 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Werkgevers keren de premieverlaging voor pensioenopbouw die volgend jaar ingaat nauwelijks uit als extra brutoloon. Bijna negentig procent van de werkgevers houdt de extra financiële ruimte geheel of gedeeltelijk zelf. Dat blijkt maandag uit onderzoek van adviesbureau Mercer onder 134 bedrijven. De belastingvrije pensioenopbouw wordt in 2014 verlaagd van 2,25 naar 2,15 procent.

Een groot deel van de bedrijven, 48 procent, zou eventueel vrijvallend premiegeld zelf willen houden als buffer. Bijna veertig procent wil de versobering verdelen tussen werkgever en werknemer. Slechts dertien procent van de werkgevers keer het premiegeld uit als extra salaris. De ondervraagde bedrijven vallen niet onder een bedrijfstakpensioenfonds of verplichte cao.

De werkgevers mogen zelf beslissen over de vrijgekomen financiële ruimte, licht een woordvoerder van Mercer toe. "De verlaging van de pensioenopbouw betekent dat zo'n twee procent van de totale loonsom niet wordt uitgekeerd. De regering ontvangt hier ook geen loonheffing over", aldus de zegsman. Het gaat om 3,2 miljard euro na de versobering tot 1,75 procent van het brutoloon.

Het kabinet onderhandelt momenteel over verdere versobering tot 1,75 procent. Werkgevers in het onderzoek van Mercer behandelen deze verlaging op soortgelijke wijze als die van 2,15 procent. Zo'n vijftien procent van de werkgevers zegt deze pensioenverlaging direct door te geven aan de werknemers, 46 procent wil dit gedeeltelijk doen.

De oppositie heeft het voorstel van het kabinet om de belastingvrije pensioenopbouw te beperken vooralsnog geblokkeerd in de Eerste Kamer. Zij willen dat werknemers met een lagere opbouw ook lagere premies gaan betalen. Pensioenfondsen hebben al aangegeven de premies niet per se te verlagen.