Clicky


FNV: 'Norbert Dentressangle moet sociaal beleid aanpassen'

FNV: 'Norbert Dentressangle moet sociaal beleid aanpassen'
25-11-2013 09:47 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

TIEL - De vakbonden overleggen maandag 25 november opnieuw met logistiek dienstverlener Norbert Dentressangle (ND) in Tiel over een sociaal plan. Het is de vierde ronde. De betrokken werknemers willen resultaat. Op 28 november bespreken de bonden de stand van zaken met hun leden in Tiel.

In de aanloop naar het overleg met ND op woensdag 19 november heeft de bond met de vuist op tafel geslagen. Aanleiding was het tussentijds overleg met de leden op donderdag 14 november. Luuk Brug, bestuurder van FNV Bondgenoten: "Zij schetsten een dramatisch beeld van de ondersteuning van werknemers die per 1 januari boventallig worden verklaard. De grootste klacht was dat werknemers niet serieus worden genomen en niet de ondersteuning krijgen die ze van ND mogen verwachten."

Werkgelegenheid

DHL neemt van ND de bevoorrading van de Karwei - en Gamma bouwmarkten over. DHL gaat werken met charters, vanuit het eigen netwerk, waardoor bij ND de werkgelegenheid van ongeveer 40 werknemers op de tocht staat.

De bond eiste dat de begeleiding van de betrokken werknemers professioneler moet. Brug: "Het team dat ND inzet voor de begeleiding in Tiel, moet worden uitgebreid en versterkt. De werkgever wilde voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dat is niet acceptabel!"

In het overleg van 19 november 2013 kondigde ND maatregelen aan. Per direct werd het HRM-team in Tiel versterkt en er werden hulptroepen van buiten de onderneming ingevlogen. Die hulptroepen bestaan uit professionele arbeidsmarktbemiddelaars.

Brug: "Het overleg met ND loopt nog, dus we kunnen op dit moment niet uit de school klappen. Wat we wel alvast kunnen mededelen, is dat de klachten over de ondersteuning bij scholing serieus worden genomen. De kritiek van werknemers over de ondersteuning van ND bij het behalen van ‘Code 95’ zal tot maatregelen leiden. Juist dit certificaat is van het grootste belang voor chauffeurs om nieuw werk te vinden."

De inzet van de bond is erop gericht voor alle betrokken werknemers een passende oplossing te realiseren. Brug: "Op dat uitgangspunt leveren we niet in. Om dat doel te realiseren moet ND het sociaal beleid aanpassen."

De bond heeft daarbij voorstellen gedaan die verder gaan dan het traditionele sociaal plan. Vandaar het idee om te kiezen voor de benaming ‘sociaal beleidskader’. Brug: "Het doel blijft hetzelfde: geen werknemer mag op ‘straat’ komen te staan."