Clicky


RBS gaat 'misbruik' bedrijven onderzoeken

RBS gaat 'misbruik' bedrijven onderzoeken
25-11-2013 13:34 | Financieel | auteur De Redactie

(Novum) - Royal Bank of Scotland (RBS) heeft het Britse advocatenkantoor Clifford Chance gevraagd onderzoek te doen naar de beschuldigingen over het opzettelijk failliet laten gaan van gezonde, kleine bedrijven. Dat heeft een woordvoerder van de bank maandag bevestigd tegen het Britse persbureau PA.

De bank wordt ervan beschuldigd dat kleine bedrijven met opzet naar de rand van bankroet te hebben gedreven. RBS deed dat omdat de bank de bezittingen van die bedrijven na een faillissement tegen een lage prijs kon overnemen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van een adviseur van de Britse minister Vince Cable.

De beschuldigingen uit het rapport kwamen zondagavond al naar buiten via zakenkrant Financial Times. Cable heeft het rapport inmiddels doorgestuurd naar de Britse toezichthouders. De minister zei zondagavond al 'geschokt' te zijn door de 'ernstige verwijten' aan het adres van de Schotse bank.

Het 'misbruik' van de kleine bedrijven vond volgens de onderzoeker plaats bij de afdeling Global Restructuring Group (GRG), waar klanten met slechte leningen in worden ondergebracht. De bank zou echter ook gezonde klanten bij de bank hebben overgeheveld naar de GRG, vanwege kleine overtredingen van de leenvoorwaarden.

Eenmaal ondergebracht in de risicoafdeling moesten de bedrijven 'exorbitante' kosten betalen, waardoor zij in sommige gevallen failliet gingen. Het zou gaan om bedragen die opliepen tot enkele honderdduizenden ponden. Een van de onderzochte bedrijven betaalde in totaal 256 duizend pond aan kosten (310 duizend euro).

RBS, dat voor tachtig procent in handen is van de Britse staat, zei in een reactie slechts bezig te zijn geweest met het versterken van de bank. "De GRG weet het gros van de bedrijven er weer bovenop te helpen", aldus een woordvoerder van de bank tegen PA. "Maar niet alle bedrijven die in flinke financiële nood zitten, kunnen worden gered."