Clicky


Ruim zes jaar cel voor Rotterdamse kunstroof

Ruim zes jaar cel voor Rotterdamse kunstroof
26-11-2013 16:51 | Buitenland | auteur De Redactie

BOEKAREST (Novum) - De hoofdverdachte van de kunstroof in Rotterdam moet zes jaar en acht maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in Boekarest dinsdag bepaald. De Roemeense officier van justitie eiste vorige week de maximale celstraf van achttien jaar tegen Radu Dogaru voor de roof van zeven waardevolle doeken uit de Rotterdamse Kunsthal.

Medeverdachte Eugen Darie kreeg dezelfde straf. Ook tegen hem was achttien jaar geëist. De twee waren dinsdag niet in de rechtszaal aanwezig. Dogaru en Darie kunnen tegen de uitspraak in beroep gaan.

Zowel Dogaru als Darie bekende betrokkenheid bij de diefstal van de schilderijen van onder anderen Picasso, Monet en Matisse. In totaal staan zes verdachten terecht voor de kunstroof uit de expositieruimte in Rotterdam.

Advocaat Catalin Dancu zei eerder te verwachten dat de twee verdachten zeven jaar zouden krijgen voor hun daad. Naast hun bekentenissen hebben ze meegeholpen met het strafrechtelijk onderzoek. De derde hoofdverdachte, Adrian Procop, is nog steeds voortvluchtig.

De maximale straf voor diefstal in Roemenië is vijftien jaar cel. Justitie eiste daar drie jaar bovenop omdat het gaat om kunst met een grote culturele en financiële waarde.

De werken zijn nooit teruggevonden. De moeder van Dogaru zei tegen de aanklagers de werken te hebben verbrand, maar trok die verklaring later in. In haar oven werden asresten gevonden, mogelijk van drie van de gestolen schilderijen. Zij staat samen met de andere verdachten in december terecht.

De zaak naar de grootscheepse kunstroof liep herhaaldelijk vertraging op. Een aantal zittingen werd uitgesteld vanwege vormfouten en ontevredenheid van advocaten over het onderzoek. De rechter liet eerder deze maand weten de hele zaak in december te willen afronden.

De moeder van Dogaru wordt verdacht van het vernietigen van de werken. De zaak tegen haar en de drie andere verdachten gaat op 3 december verder.