Clicky


CNV: Kabinet moet wél doorpakken in aanpak schijnconstructies

CNV: Kabinet moet wél doorpakken in aanpak schijnconstructies
27-11-2013 10:51 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - "Het CNV steunt het kabinet in de acties tegen schimmige constructies, die enkel bestaan om mensen minder te hoeven betalen dan waar ze recht op hebben", aldus vice-voorzitter Maurice Limmen in reactie op de brief van het kabinet over de voortgang van het actieplan schijnconstructies. 

Het CNV roept het kabinet echter op bij de aanpak van schijnconstructies door te pakken. Vice-voorzitter Limmen: "Voor een effectieve aanpak is het noodzakelijk dat het kabinet nog scherper in kaart brengt over welke constructies men het heeft en wat de omvang hiervan is. Dat maakt bijvoorbeeld ook inzichtelijker welke constructies extra inzet van de Inspectie SZW, de Belastingdienst, of andere organisaties, vragen."

Limmen is met name positief over de afspraak dat niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever aansprakelijk wordt voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer: "Het voornemen deze zogenaamde ketenaansprakelijkheid uit te breiden naar cao-loon is een belangrijke stap om onderbetaling tegen te gaan, omdat een opdrachtgever dan ook aansprakelijk is voor het niet nakomen van verplichtingen door werkgevers."