Clicky


CDU/CSU en SPD presenteren coalitieakkoord

CDU/CSU en SPD presenteren coalitieakkoord
27-11-2013 16:37 | Buitenland | auteur De Redactie

BERLIJN(Novum/AP) - De Duitse partijen CDU/CSU en SPD zijn woensdagochtend tot een akkoord gekomen om een brede coalitie te vormen, die het land de komende jaren zal regeren. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel woensdag op een persconferentie bekendgemaakt.

Merkel benadrukte dat de partijen staan voor solide financieel beleid, het bestendigen van de welvaart en het bieden van sociale zekerheid. De coalitie wil de welvaart uitbouwen en werkzekerheid bieden door onder andere te investeren in onderwijs en infrastructuur. De belastingen zullen niet worden verhoogd, aldus Merkel.

De sociale zekerheid zorgde voor de lastigste onderhandelingen, zei de premier. CDU/CSU zijn uiteindelijk akkoord gegaan met de eis van de SPD van een minimumloon en wisten de sociaaldemocraten op die manier te verleiden tot regeringsdeelname. Het minimumloon, 8,50 euro per uur, moet in 2015 worden ingevoerd.

De premier benadrukte het belang van Europa en de euro voor Duitsland. Berlijn blijft wel gekant tegen een 'schuldenunie', zei Merkel.

Voorts kregen de sociaaldemocraten hun zin met het toestaan van een dubbele nationaliteit. Kinderen van bijvoorbeeld Turkse ouders hoeven voortaan niet meer te kiezen of zij een Duits of een Turks paspoort willen.

De komst van de brede coalitie, große Koalition in het Duits (of afgekort, GroKo), is overigens nog niet definitief. De achterban van de SPD moet zich in december nog uitspreken over het akkoord. Een fors deel van de zo'n 470 duizend leden staat uiterst sceptisch tegenover samenwerking met Merkel.

Over de invulling van de kabinetsposten moet nog worden gesproken. Dat gebeurt pas na de stemming door de SPD-leden.