Clicky


Ryanair probeert uitzending Brandpunt te voorkomen

Ryanair probeert uitzending Brandpunt te voorkomen
28-11-2013 19:48 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Ryanair heeft de KRO tevergeefs gesommeerd een uitzending van Brandpunt over de Ierse vliegmaatschappij donderdagavond niet uit te zenden. De omroep legt de eis naast zich neer, zo laat de KRO in een verklaring weten.

De maatschappij wil dat de aflevering niet op de buis komt omdat de aankondiging op de website van de KRO een verwijzing bevat naar een kritisch rapport van een Spaanse onderzoeksraad. Dat zouden 'partijdige' documenten zijn.

Volgens de KRO gaat het om een onafhankelijk onderzoek van de Spaanse Luchtvaartautoriteit. De uitzending van donderdagavond gaat daarom gewoon door. "Onze documentaire voldoet aan de eisen van journalistieke zorgvuldigheid", stelt eindredacteur Bart Nijpels in een verklaring.

De KRO heeft ten onrechte geen contact met Ryanair opgenomen over de uitzending, stelt de vliegtuigmaatschappij in een persbericht. De prijsvechter had de KRO een gezamenlijke verklaring van de Ierse en Spaanse luchtvaartautoriteiten gestuurd waarin zou staan dat de veiligheid bij Ryanair vergelijkbaar is met de veiligste vliegmaatschappijen van Europa.

De KRO en Ryanair liggen al langer met elkaar in de clinch na twee eerdere uitzendingen van Brandpunt over de veiligheidscultuur bij de vliegmaatschappij. Piloten van Ryanair vertelden onder meer dat ze onder druk worden gezet om met minder brandstof te vliegen dan ze zouden willen. Ook erkenden ze dat ze vliegen als ze daar fysiek niet toe in staat zijn.

Na de eerdere uitzendingen begon Ryanair een rechtszaak tegen de KRO. Het bedrijf stelt zich nu op het standpunt dat herhaling van de eerdere beschuldigingen 'schadevergrotend' werken. Ook zou de KRO niet aan hoor en wederhoor hebben gedaan. De rechtszaak dient in januari.