Grote FMCG-producenten werken met Jumbo Supermarkten aan duurzame groei
VEGHEL/HAPS/NOORDWIJK - Op initiatief van logistiek dienstverlener Nabuurs is Jumbo Supermarkten een samenwerking gestart met HJ Heinz, FrieslandCampina, SCA Hygiëne Products, Hero Benelux en Refresco om samen de logistieke keten te verduurzamen. De eerste stap is inmiddels gezet: geconsolideerd bestellen, waarbij de vervoersstromen van de verschillende verladers worden gebundeld. Jumbo kan nu elke dag een volle wagen bestellen, waarbij ook nog ruim 50% meer aan vracht kan worden meegenomen door het stapelen van pallets.
De nieuwe werkwijze vloeit voort uit het DUPLO-project (genoemd naar de stapelbare speelgoedblokjes), waarvan de pilotfase intensief werd begeleid door adviesbureau Pure Birds. Doordat Jumbo gebundeld bestelt, kan Nabuurs het distributiecentrum in Woerden voortaan 5 in plaats van 3 keer per week beleveren met gecombineerde vrachten van de deelnemende verladers. Ook is er van 48-uurs levering opgeschaald naar 24-uurs levering. En dat terwijl er, dankzij de fors hogere beladingsgraad door onderlinge stapeling, minder kilometers worden gereden. Dit leidt tot lagere voorraden voor Jumbo, een hogere responsiviteit voor de deelnemende producenten en een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.
Karel de Jong, directeur supply chain: "Bij Jumbo willen we het elke dag beter doen. Jumbo is een praktisch no-nonsense bedrijf en we hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We willen elke dag het beste uit onszelf halen, samen met onze medewerkers, ondernemers, klanten, leveranciers en ketenpartners. Deze manier van samenwerken is voor ons een echte gamechanger. In juni spraken we voor het eerst met elkaar en sinds september werken we op pilotbasis volgens het DUPLO-principe. Deze werkwijze wordt nu geïntegreerd in ons standaard proces en het smaakt naar meer. In januari starten we hiermee ook in ons DC in Beilen, waar we in potentie nog meer kilometers kunnen besparen. Ik wil al onze industriepartners en logistiek dienstverleners oproepen om met ons in gesprek te gaan om soortgelijke verbeteringen te initiëren."
Tjebbe Nabuurs, directeur operations: "Als logistiek dienstverlener zoeken we continu naar manieren om meer waarde toe te voegen voor onze klanten en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere logistiek. We zijn al tijden bezig op dit gebied en hebben onlangs ook de Lean and Green Star ontvangen omdat we onze doelstellingen hebben waargemaakt. Nu willen we doorpakken, samen met onze klanten en ketenpartners. Dat geeft een totaal nieuwe dimensie aan samenwerking in de keten. Door te starten vanuit een gedeelde ambitie met onze klanten en op het juiste niveau te schakelen met Jumbo, is het gelukt om dit traject tot een succes te maken."
Bram van Schijndel, expert duurzame logistiek: "Het project is ontstaan op initiatief van Nabuurs, dat samen met Heinz, FrieslandCampina, SCA en Hero al een supply chain concept had ontwikkeld voor de bundeling van goederenstromen van deze verladers. Onze rol in het project was het aanspreken en uitdagen van partijen op de uitgesproken ambitie, te komen tot verdere resultaten, en het betrekken van meer partijen in de keten. Hierdoor blijft de gezamenlijke visie en strategie voorop staan. Belangrijk voor het succes is ook dat Nabuurs het project als logistiek dienstverlener faciliteert en er niet zelf tussen zit. Zo blijven de verladers eigen baas en kunnen ze de relatie met hun klant verbeteren."
Tom Tillemans, head of logistics excellence: "Jumbo is in Nederland een van onze grotere klanten. Wij zien de wederzijdse voordelen van ketenintegratie met Jumbo. De andere fabrikanten binnen het netwerk van Nabuurs hebben dezelfde visie en ambitie, waardoor we in staat zijn vanuit één netwerk te acteren. Nadat Nabuurs de transportplanning heeft gemaakt voor de andere verladers, vullen we de wagens op met onze producten. Dat zorgt voor een kortere doorlooptijd tussen orderontvangst en levering. De eerstvolgende stap hebben we ook al gezet: het afvullen van de wagens met een single VMI - Vendor Management Inventory."
Edward Brons, supply chain manager: "Het belangrijkste is dat we samen met Jumbo in gesprek zijn gekomen om structurele verbeteringen in de logistieke keten te realiseren. Productie en transport zorgen voor CO2-uitstoot. Daar is Hero Benelux zich van bewust. Het verlagen van die uitstoot is daarom een constant punt van aandacht waar we op verschillende manieren aan werken. Bij het transport van onze producten streven we naar vermindering van het aantal vrachtauto’s door het vervoer van onze producten slimmer te organiseren."
Harry Bloemen, director supply chain management: "Jumbo is voor Refresco een grote en sterk groeiende klant. Wij willen gezien worden als de beste private label leverancier in termen van leverbetrouwbaarheid, kosten, bedrijfscultuur en innovatief vermogen. Kortom, een leverancier waar je als Jumbo graag zaken mee doet. De uitdaging is om door een slimme planning te proberen de lege kilometers te reduceren zodat we uiteindelijk met z’n allen tegen lagere kosten en met minder CO2-uitstoot de leveringen naar Jumbo kunnen uitvoeren."
Gretta Schoonderbeek, customer logistics manager: "Duurzaamheid is een belangrijk thema voor SCA. Met het Green Care Transport programma nemen we onze verantwoordelijkheid voor het verminderen van de CO2-uitstoot en we zijn continu op zoek naar mogelijkheden voor verdere reductie. Samenwerking in de keten is daarbij de sleutel tot succes, het DUPLO-project is daar een goed voorbeeld van. Verladers, retailer en dienstverlener hebben samen gewerkt aan een betere benutting van de truckcapaciteit met als gevolg minder lege kilometers, minder wagens aan de deur en een responsievere keten."
Cindy Hendriks, logistiek accountmanager: "FrieslandCampina werkt aan verduurzaming van de gehele keten van gras tot glas. Dat doen we graag samen met onze klanten, zoals in het DUPLO-project met Jumbo. We kijken naar de hele keten, waarbij we samen waarde creëren en de CO2-belasting verlagen. Uiteindelijk willen we deel uitmaken van een transportnetwerk waarin een minimaal aantal lege kilometers en een maximale beladingsgraad worden gerealiseerd. Alleen zo’n netwerk is uiteindelijk echt duurzaam, zowel qua kostenstructuur als qua impact op het milieu."