Clicky


Groei eurozone valt terug

Groei eurozone valt terug
04-12-2013 11:22 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De gezamenlijke economie van de zeventien eurolanden is in het derde kwartaal met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Daarmee is de groei lager uitgevallen dan in het tweede kwartaal, toen het bruto binnenlands product van de eurozone nog met 0,3 procent groeide. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Ten opzichte van het derde kwartaal een jaar eerder kromp de economie van de eurozone met 0,4 procent. Dat is een iets minder harde krimp dan in het tweede kwartaal, toen het bbp met 0,6 procent op jaarbasis afnam.

Van de zeventien eurolanden kampten er drie met krimp op kwartaalbasis: Cyprus (-0,8 procent), Frankrijk en Italië (beide -0,1 procent). De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal net, met 0,1 procent.

De hoogste groei van de eurolanden was te vinden Finland, met 0,4 procent. Letland, dat per 1 januari toetreedt tot de eurozone, zag de economie met 1,2 procent groeien in het derde kwartaal.