Clicky


Nelson Mandela (95) overleden

Nelson Mandela (95) overleden
05-12-2013 23:09 | Buitenland | auteur De Redactie

(Novum) - Nelson Mandela, antiapartheidsstrijder en de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, is donderdag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma bekendgemaakt. Hij is vredig heengegaan in het bijzijn van zijn geliefden, aldus Zuma.

Zuma maakte het nieuws donderdagavond in een toespraak op televisie bekend. Hij sprak zijn medeleven uit met de nabestaanden en allen die zijn strijd voor gelijkheid met hem voerden. Zuma prees Mandela voor alles wat hij heeft betekend. "Ons land heeft zijn belangrijkste zoon verloren. Ons volk heeft een vader verloren. Maar wat Nelson Mandela zo groots maakte, was precies wat hem menselijk maakte. We zagen in hem wat we in onszelf zoeken en in hem zagen we zoveel van onszelf", aldus Zuma. "Mandela heeft ons samengebracht en samen zullen we afscheid van hem nemen." Mandela krijgt een staatsbegrafenis. Er is een periode van rouw afgekondigd waarin de Zuid-Afrikaanse vlag halfstok gaat.

"We zullen altijd van je houden, Madiba (bijnaam van Mandela, red.). Moge je ziel in vrede rusten. God zegen Afrika", sloot Zuma zijn toespraak af.

Voordat Zuma het nieuws bekendmaakte, had zich al een menigte voor het huis van de oud-president verzameld. De menigte voor zijn huis in Johannesburg groeide donderdagavond gestaag.

Woensdag zeiden familieleden dat het niet goed ging met Mandela, maar dat hij op zijn 'sterfbed' een moedige strijd voerde. "Tata is nog steeds bij ons, sterk, moedig. Zelfs, bij gebrek aan een beter woord .... op zijn 'sterfbed' brengt hij ons lessen bij; lessen in geduld, in liefde, lessen in tolerantie", aldus Mandela's dochter Makaziwe.

Mandela lag afgelopen zomer bijna drie maanden in een ziekenhuis in Pretoria, waar hij in juni met een terugkerende longontsteking was opgenomen. Het 95-jarige antiapartheidsicoon werd in september ontslagen en werd sindsdien thuis verzorgd. Zijn toestand werd steeds omschreven als 'kritiek maar stabiel'.

In 1993 krijg Mandela de Nobelprijs voor de vrede en in 1994 werd hij als eerste zwarte president van Zuid-Afrika gekozen.