Clicky


'Woekerpolis lager door verzwegen crashrisico'

'Woekerpolis lager door verzwegen crashrisico'
07-12-2013 10:14 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM(Novum) - Dat de opbrengsten van zogenoemde woekerpolissen veel lager uitvallen dan voorgespiegeld komt voor een groot deel doordat het risico op een beurscrash werd verzwegen. Het effect van een beurscrash is zo groot dat het voorgespiegelde bedrag nooit meer kan worden gehaald, concludeert de vereniging Woekerpolis.nl zaterdag.

Deze ontdekking heeft volgens de vereniging in juridisch opzicht verstrekkende gevolgen. Omdat beurscrashes regelmatig voorkomen, hadden verzekeraars volgens de vereniging hier in de opbrengsten die ze hun klanten voorspiegelden rekening mee moeten houden. Door dit niet te doen zouden ze hun klanten verkeerd hebben voorgelicht.

Het effect van beurscrashes is volgens de vereniging zo groot dat de opbrengst tot meer dan de helft lager kan uitvallen. De beleggingspolissen hadden daarom nooit verkocht mogen worden, stelt de vereniging. Over de afgelopen twintig jaar zou de waarde van woekerpolissen door beurscrashes met meer dan 37 procent zijn gedaald. Als een polis langer loopt of als in een risicovoller fonds is belegd, zou het effect nog groter zijn.

Voorzitter van Woekerpolis.nl Ab Flipse vergelijkt de woekerpolis met een auto waarvan de remmen het niet doen. "Voor iedereen is duidelijk dat je auto's met defecte remmen niet mag verkopen. Hetzelfde geldt voor woekerpolissen. De geleden schade moet daarom aan gedupeerden worden vergoed."


Vorige maand daagde Woekerpolis.nl Nationale Nederlanden voor de rechter De verzekeraar zou jarenlang gebrekkige beleggingspolissen hebben verkocht. Woekerpolis.nl, dat vijftigduizend leden heeft, wil dat klanten hiervoor gecompenseerd worden. Ook andere verzekeraars kunnen dagvaardingen tegemoet zien. Het financiële klachteninstituut Kifid oordeelde eerder al dat Nationale Nederlanden klanten onvoldoende heeft geïnformeerd en consumenten schadeloos moet stellen.

Van woekerpolissen was al bekend dat ze minder opbrengen dan de klanten was voorgespiegeld. De verkopers zouden te hoge rendementen hebben voorgespiegeld en ook werden allerlei administratieve kosten van de winst afgetrokken.