Clicky


Grote silo's op transport in Lemmer

Grote silo's op transport in Lemmer [+foto's]
10-12-2013 16:28 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

LEMMER - In het Friese Lemmer zijn vandaag vier silo's met ieder een doorsnee van zes meter breedte en een hoogte van vijftien meter op transport gegaan. De silo's waren te breed om over de weg te vervoeren maar moesten wel een stukje over de weg naar een schip vervoerd worden.

De silo's zijn gemaakt door Polem in Lemmer en gaan in Amsterdam dienen voor de opslag van talkpoeder. Tanks met deze diameter worden in westelijk Europa met enige regelmaat gebouwd, maar nergens silo’s van deze breedte.

Het verschil tussen een tank en een silo is dat tanks voor de opslag van vloeistoffen worden gebuikt en een silo voor droge stof. De kwaliteitseisen en de sterkteberekeningen zijn dan ook verschillend. Het fabriceren van een silo van dit formaat vergt meer specialistische werkzaamheden dan van een tank.

Op het terrein zijn de silo's met een kraan op een speciale kar geladen om vervolgens naar het schip gereden te worden. De silo's pasten nog maar net over de weg op het industrieterrein. Bij het schip stond een tweede hijskraan om de silo's in het schip te laden.

Eerder dit jaar maakte het bedrijf ook al een speciale kaneelstoksilo.