Clicky


'Doventolk bij herdenking Mandela deed maar wat'

'Doventolk bij herdenking Mandela deed maar wat'
11-12-2013 18:55 | Buitenland | auteur De Redactie

(Novum/AP) - De man die dinsdag bij de herdenkingsceremonie van Nelson Mandela op het podium de woorden van de sprekers vertaalde voor doven en slechthorenden was helemaal geen doventolk. Dat zegt Wilma Newhoudt, een doof lid van het Zuid-Afrikaanse parlement. De man verzon gebaren en is helemaal geen officiële tolk, volgens Newhoudt.

"Deze zogenaamde doventolk op het podium is een schande. Wat is hij aan het tolken? Hij weet dat de doven hem niet kunnen uitjouwen. Hij moet zich schamen", schreef Newhoudt op Twitter. Ze drong er via Twitter meermaals op aan de man van het podium te halen omdat hij er een potje van maakte.

Nicole du Toit, een doventolk die de ceremonie via de televisie volgde, zei dat de man zich beschamend heeft gedragen. "Het was vreselijk, een circus, echt zeer slecht. Alleen hij kan zijn gebaren volgen." De directeur van de Zuid-Afrikaanse Dovenvereniging, de zelf dove Bruno Druchen, zei dat de man op het podium alleen maar met zijn armen aan het zwaaien was om er druk uit te zien. Van echte gebarentaal was geen sprake. Druchen noemde het een schande.

Het was niet de eerste keer dat de man is ingeschakeld bij een evenement waar ook de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma bij was. Vorig jaar verzorgde hij ook zogenaamd de vertaling voor doven bij een evenement. De Zuid-Afrikaanse Dovenvereniging werd ingelicht en diende een klacht in bij het ANC, maar hoorde daar nooit meer iets over.

De Zuid-Afrikaanse regering zei bezig te zijn met een verklaring en Jackson Mthembu, woordvoerder van regeringspartij ANC, wilde niet reageren. "De regering kan u verder helpen", wilde hij slechts kwijt.

De blunder met de zogenaamde doventolk is niet het enige wat dinsdag misging bij Mandela's herdenking. Er waren onder meer problemen met het openbaar vervoer, waardoor veel rouwenden niet bij het stadion konden komen. Een slechte audio-installatie zorgde ervoor dat tienduizenden toeschouwers in het stadion niets konden verstaan van de toespraken. En de veiligheid was ook allesbehalve goed geregeld. De eerste groep mensen die het stadion binnenging is niet gefouilleerd door de politie. Dit is, gezien de aanwezigheid van zoveel staatshoofden en regeringsleiders, wel de grootste misser van de autoriteiten.