Clicky


Eerste Mercedes-Benz Arocs kippers voor W.B. van der Donk

Eerste Mercedes-Benz Arocs kippers voor W.B. van der Donk
12-12-2013 09:51 | Mercedes-Benz | auteur De Redactie

Transportbedrijf W.B. van der Donk & Zn. B.V. uit Vinkel nam recent twee Mercedes-Benz Arocs kippers met Euro 6-motor in gebruik voor inzet in de wegenbouw. De vrachtwagens zijn nu enige weken in gebruik en zowel directie als chauffeurs zijn zeer te spreken over onder andere het verbruik, comfort en rijgedrag. In het bijzonder bij het manoeuvreren op moeilijk begaanbaar terrein verraste de Arocs. De Servotwin-besturing maakt het mogelijk dit, zelfs zwaarbeladen, ‘met de pink te doen’, aldus de chauffeurs.

Arocs vrachtwagens met ruime cabine

De twee Arocs 4142 K 8 x 4 trucks worden intensief ingezet in de wegenbouw, voor het transport van asfalt, walsen en een asfaltmachine, naar locaties door heel Nederland. Janssen Hydrauliek uit Dongen & Oss heeft de wagens voorzien van een geïsoleerde asfaltkipper met deelbare snip zodat de bak ook gedeeltelijk geopend kan worden. Omdat beide chauffeurs met enige regelmaat in de Arocs vrachtwagens overnachten zijn de trucks voorzien van een ruime slaapcabine met standkachel en koelkast. Ook zijn de trucks voorzien van een geïntegreerde achteruitrijcamera.

Servotwin-besturing bijzonder licht

Beide chauffeurs geven aan verrast te zijn door het bijzonder soepele stuurgedrag van de Arocs, ook langzaamrijdend, zwaarbeladen en op moeilijk begaanbaar terrein. Verantwoordelijk hiervoor is de Servotwin-besturing met elektro-hydraulische stuurbekrachtiging, die bij 8 x 4-modellen met een voorasbelasting van twee keer 9 ton tot de standaarduitrusting behoort. Door dit systeem levert de Arocs ook bij uiterst zware inzet een lichte, precieze besturing, een optimaal rangeervermogen en een hoge rechtuitstabiliteit. Het systeem is snelheidsafhankelijk, dus hoe hoger de snelheid van de Arocs, hoe minder de Servotwin-besturing bekrachtigt.

Inmiddels zo’n 100 trucks van Mercedes-Benz

Met de twee nieuwe vrachtwagens is het 32 eenheden tellende wagenpark van W.B. van der Donk Transport op vier wagens na geleverd door Mercedes-Benz. Eigenaar Enrico van der Donk legt uit: ‘We bestaan nu vijftig jaar en onze relatie met Mercedes-Benz en met bedrijfswagendealer Rüttchen gaat ook al bijna vijftig jaar terug. Ik vermoed dat we inmiddels zo’n honderd Mercedes-Benz trucks hebben afgenomen. We zijn bijzonder tevreden over de service van Rüttchen en over de betrouwbaarheid en zuinigheid van de trucks van Mercedes-Benz. We onderhouden onze trucks zelf, dus een bijkomend voordeel is dat onze monteurs goed bekend zijn met Mercedes-Benz.’ Het transportbedrijf nam vorig jaar tevens vier nieuwe Actros 2545 LS trekkers in gebruik en binnenkort wordt een Actros 2545 LS Euro 6 geleverd. Het bedrijf verwacht met de nieuwe Arocs kippers in de totale inzetperiode zo’n miljoen kilometer te rijden.