Clicky


Luchtvaart verwacht veel meer winst

Luchtvaart verwacht veel meer winst
12-12-2013 13:48 | Zakelijk Nieuws | auteur De Redactie

GENÈVE (Novum/AP) - Luchtvaartmaatschappijen zien hun winsten dit jaar flink stijgen ten opzichte van vorig jaar. Die verwachting uitte branchevereniging International Air Transport Association (IATA) donderdag. Eind dit jaar kunnen de maatschappijen rekenen op een nettowinst van bijna dertien miljard dollar (9,4 miljard euro), driekwart meer dan de 7,4 miljard van vorig jaar.

Volgend jaar ligt de verwachte winst nog hoger, denkt IATA-directeur Tony Tyler. Hij rekent dan op een gezamenlijke winst van 19,7 miljard dollar voor de luchtvaartmaatschappijen. Dat is ruim vijftig procent meer dan de winst die IATA dit jaar voorziet en de hoogste winst voor de luchtvaartsector ooit.

De hogere winst is volgens IATA het gevolg van flink lagere kosten. Zo is de prijs van brandstof flink teruggelopen en hebben maatschappijen onder meer in hun personeelsbestand gesneden. Daarnaast nam ook de vraag naar vluchten toe, waardoor de inkomsten van maatschappijen opliepen.

Zo denkt Tyler dat de luchtvaartsector dit jaar een omzet van 708 miljard dollar bijeen vliegt. Voor volgend jaar gaat hij uit van 743 miljard dollar. Wel constateert hij dat maatschappijen de laatste jaren flink op de kosten zijn gejaagd. Zo verdiende de sector in 2010 19,2 miljard dollar op een omzet van slechts 580 miljard.

Omgerekend levert elke passagier nu ongeveer zes dollar op, zo rekent Tyler door. "Vergelijk het eens met een McDonald's, die evenveel winst boekt bij de verkoop van vier Happy Meals", stelt hij. "Je kunt je afvragen of zes dollar per passagier een redelijke vergoeding is voor een maatschappij, als je kijkt naar de technologie en vaardigheden die in het spel zijn."

De IATA is brancheorganisatie voor 240 luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld. Dat is ongeveer 84 procent van de totale markt.