Clicky


Nederland kent relatief veel zelfstandigen

Nederland kent relatief veel zelfstandigen
13-12-2013 11:19 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Het aantal zelfstandige ondernemers in Nederland is in internationaal perspectief gezien hoog. Het aantal personen dat werkzaam is als zelfstandige is toegenomen van 10,8 procent in de periode 2001 tot 2005 naar twaalf procent in 2011. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland laat hiermee landen als de VS en Zuid-Korea achter zich.

Het CBS deed in opdracht van het ministerie voor Economische Zaken onderzoek naar het ondernemingsklimaat in Nederland. Daarin wordt Nederland op een aantal vlakken vergeleken met andere landen, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Opkomende economieën zijn niet opgenomen in het onderzoek, omdat hierover onvoldoende vergelijkbare cijfers zijn te vinden.

Andere positieve punten van de Nederlandse economie die uit het onderzoek naar voren komen zijn onder meer de hoge arbeidsparticipatie, de zeer open economie en de lage kosten voor bijvoorbeeld de huur van kantoorruimte. Ook is de welvaart in Nederland relatief hoog.

Op het terrein van duurzaamheid neemt Nederland in internationaal perspectief echter geen vooraanstaande positie in. De groei van de arbeidsproductiviteit blijft achter bij landen als Polen. Verder stijgen de inflatie en de werkloosheid. Bovendien lijkt de vergrijzing in vergelijking met andere landen een groter probleem dan het lage geboortecijfer, meent het CBS.