Clicky


ING ziet kans voor transport, melkboeren, renovatie

ING ziet kans voor transport, melkboeren, renovatie
16-12-2013 10:32 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Het jaar 2014 kan een goed jaar worden voor transportbedrijven die over de grens opereren, melkveehouders en bouwbedrijven die bestaande huizen en bedrijfspanden renoveren. Dat denkt het economisch bureau van ING, blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport over in totaal zestig sectoren.

De economen van ING lieten vorige week al weten dat zij verwachten dat net als dit jaar de export een belangrijke motor zal zijn voor de Nederlandse economie. Sectoren die op export gericht zijn, zoals de voedselindustrie, internationaal transport en de groothandel, zullen hiervan profiteren, schrijft het economisch bureau. De agrarische sector groeit ook gestaag, in het bijzonder de melkveehouderij.

Het voorzichtige herstel van het consumentenvertrouwen en de huizenmarkt leidt er daarnaast toe dat ook in sommige andere sectoren sprake zal zijn van groei. Zo zal het volume in de horeca gematigd groeien, al zal dat ook gedreven worden door toeristen. In de detailhandel zal er naar verwachting nog wel sprake zijn van krimp, maar minder dramatisch dan dit jaar. Vooral winkels zonder voedsel in de schappen, zoals kleding- en elektronicazaken, blijven het wel moeilijk houden volgens het economisch bureau.

Voor de bouw zien de economen nog geen herstel, vanwege de beperkte economische groei. Dat afgelopen twee kwartalen wel sprake was van groei in de sector, kwam door herstel- en verbouwwerkzaamheden. Dat zullen ook volgend jaar de groeiende bouwsectoren zijn. Bouwers van nieuwe huizen of bedrijfspanden hebben echter ook volgend jaar te maken met krimp, zo verwachten de ING-economen.

In de zorg zal voor het eerst in decennia het volume krimpen, voorziet ING. Dat komt door scherpere inkoop door de verzekeraars, en door consumenten die door het hogere eigen risico minder zorg afnemen. Van de publieke sectoren groeit alleen het onderwijs, schrijft ING. Dat komt door het begrotingsakkoord, waardoor honderden miljoenen euro's extra in het onderwijs geïnvesteerd wordt.