Clicky


Akkoord over dekking pensioenakkoord in zicht

Akkoord over dekking pensioenakkoord in zicht
16-12-2013 16:38 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De coalitiepartijen en D66, CU en SGP hopen het dinsdag eens te worden over de financiering van het pensioenakkoord. Dat zei Arie Slob (ChristenUnie) maandagmiddag na afloop van het overleg op het ministerie van Financiën.

Het gaat over extra bezuinigingen die nodig zijn om het akkoord te bekostigen. Aan de wensen van de oppositie zit 'natuurlijk een prijskaartje' vast, zei Slob. En aangezien het kabinet een begrotingsakkoord heeft gesloten met D66, ChristenUnie en SGP ligt het voor de hand om het met die partijen eerst eens te worden over aanvullende bezuinigingen.

Vervolgens kan met het CDA en GroenLinks verder gesproken worden over de invulling van het pensioenakkoord. Die partijen zaten tot vorige week aan tafel. Een financiële deal biedt 'enig comfort' om daadwerkelijk een pensioendeal te sluiten, zei Slob. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben de steun van de oppositie nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Ook de andere partijen toonden zich optimistisch. "Ik denk dat wel dat we er de komende dagen uit kunnen komen. Ik voelde ook optimisme bij de andere partners", zei PvdA-leider Diederik Samsom. Als er overeenstemming is over de dekking kan het hele pensioendossier worden afgerond met zo veel mogelijk partijen, zei hij.

Premier Mark Rutte (VVD) hoopt ook om nog deze week een akkoord te sluiten. "We doen ons best", zei hij. "Maar ik geef geen garanties dat het voor de kerst lukt." VVD-fractieleider Halbe Zijlstra sloot evenmin uit dat nog deze week een akkoord wordt gesloten. "Ik ben een optimistisch mens."

Het overleg gaat dinsdagmiddag verder.