Clicky


Leerbedrijven geven meer uit aan stages

Leerbedrijven geven meer uit aan stages
17-12-2013 10:40 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Erkende leerbedrijven gaven vorig jaar 37 miljoen euro meer uit aan stages en leerwerktrajecten dan in 2011. In totaal gaven zij tweeënhalf miljard euro uit voor de begeleiding van vmbo-, mbo- en hbo-studenten bij hun stage. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Leerbedrijven gaven met name meer uit aan mbo-studenten die de zogenoemde beroepsbegeleidende leerweg volgden. Bij die onderwijsvorm wordt meer dan zestig procent van de opleiding besteed aan stagelopen. De uitgaven hieraan stegen vorig jaar met twintig miljoen euro naar 1,29 miljard. Oorzaken waren het gestegen aantal uren per leerling en de gestegen loonkosten voor hun begeleiding.

De uitgaven voor de beroepsopleidende leerweg stegen in 2012 met vijftien miljoen euro naar 741 miljoen. Hierbij besteden mbo-studenten twintig tot zestig procent van hun opleiding aan het praktijkgedeelte. Ook hier wordt de stijging mede veroorzaakt door de toenemende loonkosten voor stagebegeleiders.

Het gros van de uitgaven werd vorig jaar gedaan in de technische sector, al daalde het aantal leerlingen hier licht. In de zorgsector namen de uitgaven en het aantal studenten juist toe.