Clicky


Angela Merkel voor derde keer bondskanselier

Angela Merkel voor derde keer bondskanselier
17-12-2013 11:08 | Buitenland | auteur De Redactie

BERLIJN (Novum/AP) - Angela Merkel is dinsdag voor de derde keer tot bondskanselier van Duitsland gekozen. Als leider van een 'grote coalitie' van haar christendemocratische CDU/CSU en sociaaldemocratische SPD kreeg zij in de Bondsdag 462 stemmen voor en 150 tegen, bij negen onthoudingen.

CDU/CSU en SPD bezetten samen 504 van de 631 zetels in de Bondsdag. De twee blokken zijn van oudsher rivalen. De formatieperiode na de verkiezingen op 22 september was een van de langste in de geschiedenis van de Bondsrepubliek.

Merkel is al sinds 2005 bondskanselier. Het is de derde grote coalitie in de Bondsrepubliek en de tweede die Merkel leidt. Het regeerprogram draagt de wat fletse titel 'Duitslands toekomst vormgeven'.

De nieuwe regering van Merkel zal, nu ze de liberalen heeft ingeruild voor de sociaaldemocraten, een iets linksere koers varen. Merkels christendemocraten gingen akkoord met de SPD-eisen van een invoering van een landelijk minimumloon en de mogelijkheid van vervroegd pensioen voor werknemers met veel arbeidsjaren. In Duitsland geboren kinderen van immigranten mogen voortaan twee paspoorten bezitten.

CDU en CSU kregen van de SPD gedaan dat de belastingen niet worden verhoogd en Duitsland zich niet verder in de schulden steekt. Ook de benadering van de Europese schuldencrisis blijft grotendeels ongewijzigd. Minister van financiën Wolfgang Schäuble, het boegbeeld van een strikt en sober eurocrisisbeleid, behoudt zijn post. De invoering van gezamenlijke Europese obligaties, die de SPD voorheen bepleitte, is van tafel.

Merkel staat bekend om haar vermogen haar huik naar de wind te hangen, maar haar hereniging met de sociaaldemocraten lijkt toch een onzeker avontuur. Haar kabinet telt nieuwe rivalen als SPD-leider Sigmar Gabriel én haar partijgenoot Ursula von der Leyen. De nieuwe CDU-minister van defensie geldt als Merkels kroonprinses, en de geruchten dat de 59-jarige bondskanselier het na haar derde regeertermijn voor gezien houdt klinken steeds luider.