Clicky


Bonden vrezen voor zelfstandigheid KLM

Bonden vrezen voor zelfstandigheid KLM
18-12-2013 13:39 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Air France-KLM is van plan volgend jaar het kantoorpersoneel van de Nederlandse tak over te brengen naar Parijs. Hierdoor verdwijnen mogelijk 2300 Nederlandse banen naar Frankrijk. Dat stellen de vakbonden woensdag, die zich ernstig zorgen maken over de plannen.

Air France-KLM, samen sinds 2003, bestaat nu nog uit twee aparte luchtvaartmaatschappijen. Afgelopen zomer werd al bekend dat een aantal functies wordt overgeheveld naar de overkoepelende holding. Air France kent forse financiële problemen.

Bij de ondernemingsraden ligt nu een uitgewerkt plan. Daaruit blijkt dat de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij van plan is om managementfuncties uit Amsterdam weg te halen. Van de achtduizend veelal hoger opgeleide werknemers die onder de centrale holding gaan vallen, moeten er 2300 van KLM afkomen.

Hoeveel banen hierdoor in Nederland verdwijnen, is onduidelijk. Bij KLM werken 32 duizend mensen.

Volgens Swen Laarveld van vakbond De Unie wordt KLM door het plan niet meer dan een uitvoerend bedrijf. De strategische beslissingen worden dan niet meer in Amsterdam genomen, waarschuwt Laarveld. "Ook die over het personeel." Laarveld klaagt dat de Nederlandse directie tot nu toe maar weinig openheid van zaken geeft over de precieze plannen. "Misschien kunnen we wel rustig slapen, maar dat weten we niet."

Jan van den Brink van FNV Bondgenoten stelt dat de structuur van de onderneming met de plannen op het spel wordt gezet. "We snappen dat er iets moet gebeuren. Het is nu eenmaal een fusie. Maar alleen nog een operationeel bedrijf in Amsterdam gaat te ver."

De bonden gaan in samenspraak met de ondernemingsraden bepalen wat het standpunt van de werknemers over de plannen gaat worden. (Novum)